Metro
Metro Nieuws 14 mrt 2016 / 17:48 uur

‘Monstertruck had op tijd kunnen stilstaan’

De monstertruckbestuurder die in september 2014 in Haaksbergen het publiek in reed, zou voldoende tijd hebben gehad om tot stilstand te komen. Dat blijkt uit technisch onderzoek dat maandag besproken is tijdens de strafzaak in Almelo.

Technisch onderzoek

Uit het technische onderzoek is ook gebleken dat het voertuig niet voldeed aan de internationale veiligheidseisen. Zo zou een noodknop defect zijn geweest en functioneerde de achterwielbesturing niet tijdens de stunt. Desondanks concluderen de onderzoekers dat het mogelijk was geweest de truck op tijd tot stilstand te brengen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Mario D. verklaarde tijdens de zitting dat het gas open bleef staan. Hij zou geremd hebben, maar dat lukte niet. „Ik verwachtte niet dat het gas open zou blijven staan. Ik rij de monstertruck al negen jaar en dit was nog nooit gebeurd. Ik heb echt met volle kracht op de rem gestaan”, zei hij tijdens de rechtszaak.

De aanklager vroeg D. of hij niet van tevoren had kunnen inschatten of het plein wel groot genoeg was. Hier gaf D. geen reactie op.

Slachtoffers

Ook de slachtoffers van het ongeval kwamen maandag aan het woord. Het werd al snel duidelijk dat de slachtoffers nog steeds de geestelijke en lichamelijke gevolgen ervaren. Een van de slachtoffers die aan het woord kwam, mist 95 procent van zijn tong en gehemelte. Hij zal nooit meer vast voedsel eten.

Ook is er stilgestaan bij de overledenen: de 5-jarige Tim, de 60-jarige Geert en de 73-jarige Bertha Hendrika.

Dood door schuld

De strafzaak is gericht tegen bestuurder Mario D. en de organiserende stichting Sterevenementen. De bestuurder wordt dood door schuld ten laste gelegd. Een eis waar twee jaar voor gegeven kan worden. Als uit de rechtszaak blijkt dat er ook sprake is van roekeloosheid zelfs vier jaar. Sterevenementen wordt verdacht van nalatigheid bij de vergunningsaanvraag.

Dinsdag gaat de zaak verder en zal het Openbaar Ministerie de strafeisen bekend maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Monstertruck had op tijd kunnen stilstaan’
Sluiten