Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 29 mrt 2016 / 11:37 uur

Met zenuwziekte MS naar de top van de Mount Everest

Fietsen, krachttraining, wandklimmen en heel veel wandelen met bepakking. Zes dagen per week, de afgelopen drie jaar, is Niels van Buren in training. Zijn doel: de hoogste berg ter wereld trotseren: de Mount Everest. Over een kleine twee weken begint hij aan zijn expeditie. Maar het zwaard van Damocles hangt iedere dag boven zijn hoofd.

De 37-jarige Van Buren heeft de zenuwziekte Multiple Sclerose (MS). Hij voelt zich nu nog sterk, afgezien van tintelende handen en voeten zijn zijn klachten relatief beperkt. „Maar ik weet dat het alleen maar achteruit kan gaan met mij. Het gevoel in mijn benen of armen kan zomaar weg zijn. En juist daarom wil ik dit doen.”

Wending

Zes jaar geleden kreeg de toekomst van de tot dan toe gezonde Van Buren plots een heel andere wending dan hij voor ogen had. „Het begon met gevoelloosheid in mijn been, ik had last van mijn borst en zag vlekjes in mijn oog”, blikt Van Buren terug. Een doktersbezoek werd een doorverwijzing naar de neuroloog en daar kreeg Van Buren vrijwel direct de diagnose MS te horen.

„Dat was ontzettend heftig. Je weet niet wat er met je gaat gebeuren. Er is nog zoveel onbekend over het verloop van deze ziekte. Sommige mensen kunnen na een paar jaar hun benen niet meer optillen. Bij anderen gaat het ziekteverloop langzamer.”

Maar Van Buren besluit niet bij de pakken neer te zitten. „Ik wil mijn leven niet laten leiden door MS”, zegt hij standvastig. Een jaar na de diagnose beklimt hij met vrienden de Kilimanjaro en richt hij de stichting Mission Summit op. Met tal van sportieve activiteiten probeert hij zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar MS.

Mount Everest

Vier ton hoopt hij dit jaar binnen te slepen met onder andere zijn grootste uitdaging tot nu toe: de Mount Everest-beklimming. Als Van Buren deze ongeveer twee maanden durende expeditie voltooit, is hij de eerste man met MS op de top van de Mount Everest.

„Het wordt extreem zwaar”, weet hij. „De hoeveelheid zuurstof daar zal ongeveer een derde zijn van wat we hier hebben. ’s Nachts zakt de temperatuur tot min 30 graden en overdag kan de zon zo sterk zijn dat je verbrandt. Je lichaam sterft langzaam op zulke hoogtes.” Maar voor Van Buren is dat ‘onderdeel van de uitdaging’, die hij zo graag voltooit.

Zenuwslopend

Vorige maand leek het er even op dat zijn droom niet zou uitkomen. „Ik begon steeds meer last van tintelingen in mijn voeten te krijgen. Mijn gevoel werd langzaam minder. Ik heb het geluk dat het gevoel weer terug is gekomen, maar bij sommige mensen met MS blijft het dan voor altijd weg.”

Bij die onzekerheid die bij zijn ziekte hoort, wil Van Buren zo min mogelijk stilstaan. „Als ik me continu bedenk wat zou kunnen gebeuren, kan ik net zo goed binnen gaan zitten. Ik wil mijn dromen leven zolang dat kan. En daarmee hoop ik ook een voorbeeld voor anderen te zijn.”

Lachend voegt hij er aan toe: „Niet dat iedereen met MS de Mount Everest moet gaan beklimmen hoor. Wat ik wil zeggen is: ‘Beklim je eigen berg’.”

Wil je Niels van Buren volgen tijdens zijn avontuur? Dat kan! Op metronieuws.nl zullen door Van Buren gemaakte video’s van zijn beklimming verschijnen. Sponsoren kan ook: www.mission-summit.nl. Van elke donatie gaat 100 procent naar MS-onderzoek, de beklimming van Van Buren wordt dus niet met deze donaties betaald.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met zenuwziekte MS naar de top van de Mount Everest
Sluiten