Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 22 mrt 2016 / 14:45 uur

‘Met de handen op het hoofd moesten we de trein uit’

Voor de ‘lekkere koffie en rust’ besloot Bas Schalbroeck (26) dinsdagochtend de internationale trein vanuit Brussel te nemen op Den Haag HS. „Ik verwachtte hooguit wat vertraging door de aanslagen. Ik had niet kunnen bedenken dat ik even later met de handen op het hoofd de trein zou verlaten.”

De trein uit Brussel, waar dinsdagochtend twee dodelijke terreuraanslagen plaatsvonden, werd stilgezet in Hoofddorp vanwege een verdachte situatie in de trein. „We stonden zo’n drie kwartier stil toen ik op de stationsborden zag dat deze zou worden ontruimd”, zegt Schalbroeck die onderweg was naar zijn werk in Duivendrecht. „Vervolgens zag ik politie met wapens en een politiehelikopter.”

https://twitter.com/dusdat/status/712225466019680257

Het werd onrustig in de trein en reizigers begonnen zenuwachtig heen en weer te lopen. Totdat ze een harde klap hoorden. „Het was de politie die een raam brak om naar binnen te komen. Ze riepen: ‘Iedereen handen op het hoofd en spullen laten vallen’. Dat was wel even heel spannend. Vervolgens moesten we met de handen op het hoofd onder politiebegeleiding de trein verlaten.”

Aanhoudingen

De passagiers werden per coupé in een bus geladen. Schalbroeck zag hoe politie het perron betrad. Even later mochten de reizigers in groepjes van acht hun bezittingen uit de trein halen. Daarna werden ze met de bus naar een nabijgelegen hotel gebracht waar iedereen werd geregistreerd. „Mensen die zich niet konden legitimeren, werden aangehouden door de politie”, zag Schalbroeck. „Van mijn groep van zo’n 20 à 30 waren dat er twee.”

Het had voor Schalbroeck een ‘ordinaire werkdag’ moeten worden. „Toen ik in Den Haag op de trein stapte, had ik al zo’n gevoel ‘dit is misschien niet zo handig’. Maar dit had ik nooit verwacht.”

‘Geen verband’

De politie heeft uiteindelijk niets aangetroffen in de trein. Volgens de de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid had de actie niets te maken met een mogelijke dreiging in verband met de aanslagen in Brussel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Met de handen op het hoofd moesten we de trein uit’
Sluiten