Paul Buckley
Paul Buckley Nieuws 15 mrt 2016 / 12:50 uur

Mensen kunnen het toch: AlphaGo eenmalig verslagen

De Wereldkampioen Go heeft zondag toch een overwinning geboekt op AlphaGo, de Gocomputer. In de reeks van vijf wedstrijden had Lee Sedol al drie wedstrijden verloren, maar nu heeft hij zijn eerste overwinning geboekt. Go is een Chinese denksport van bijna 3000 jaar oud. De regels zijn enorm simpel, maar door de grote hoeveelheid mogelijke zetten is het spel enorm complex. Gospelers moeten vaak op intuïtie spelen, waardoor experts niet verwachtten dat een computer op topniveau mee zou kunnen draaien.

Na zijn derde verlies afgelopen zaterdag was de wereldkampioen zichtbaar aangeslagen: hij weet het verlies aan zijn persoonlijk falen. Steeds benadrukte de kalme Koreaan dat niet de mensheid van AlphaGo had verloren, maar Lee zelf.

Afstraffing

Zondag verraste hij echter door de computer genadeloos af te maken. Na de 79ste zet ging het programma de mist in, en Lee wist daar behendig gebruik van te maken. De zetten van AlphaGo werden daarop steeds slechter, en uiteindelijk gaf die het resultaat “whiteresign”: wit gaf op.

Experts voorspelden vorig jaar dat het nog ruim tien jaar zou duren voordat computers even goed Go zouden spelen als mensen. Vorige week werd wereldkampioen Lee Sedol echter drie keer op rij verslagen door AlphaGo. Dinsdag hebben ze hun laatste wedstrijd gespeeld: AlphaGo heeft weer gewonnen. 4-1 voor de computers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mensen kunnen het toch: AlphaGo eenmalig verslagen
Sluiten