Puck Roest
Puck Roest Nieuws 10 mrt 2016 / 18:37 uur

Meerdere Nederlanders op gelekte IS-lijst

Op de uitgelekte lijst met IS-strijders staan de namen van meerdere Nederlanders. De Britse zender Sky News ontving woensdag een usb-stick van een gevluchte jihadist met het personeelsdossier van Islamitische Staat. Het dossier bevat in ieder geval de namen van twee Nederlandse jihadisten; Achraf uit Amsterdam en Reda uit Leiden. Volgens RTL Nieuws staan er zeker zeven Nederlandse namen op de lijst.

Begin deze week werd bekend dat Duitse media en justitie in het bezit waren van honderden documenten met gegevens van IS-strijders. Woensdag liet Sky News weten dat ze beschikken over de privégegevens van duizenden jihadisten. Rob de Wijk, directeur van het Centrum voor Strategische Studies, noemt de lek een enorme klap voor IS.

De meeste lijsten stammen uit 2013 en 2014. Er staat informatie in zoals de naam, geboorteplaats en opleiding. De gegevens zijn inmiddels doorgespeeld aan de Britse en Duitse autoriteiten. De Nederlandse geheime dienst AIVD wil de documenten ook graag inzien. Sky News liet woensdagavond weten dat de documenten de namen van 22.000 mensen bevatten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meerdere Nederlanders op gelekte IS-lijst
Sluiten