Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 7 mrt 2016 / 07:19 uur

Liever goede werksfeer dan meer salaris, wat jij?

It’s all about the money. Maar dat geldt niet voor werkend Nederland. Slechts tien procent van de werkenden is bereid op werksfeer in te leveren voor een centje meer, zo blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel. Werksfeer is dus belangrijker dan salaris, maar hoe staat het met die sfeer op de Nederlandse werkvloer?

Hiërarchie

Nederlanders zijn met gemiddeld een 7,3 best gelukkig op het werk. Toch geeft één op de vijf van alle ondervraagden in dit onderzoek niet hoger dan een 6 voor zijn werkgeluk of zelfs een dikke onvoldoende. Werkdruk lijkt de grote boosdoener, een op de vijf werknemers zegt namelijk elke dag te veel werkdruk te voelen.

Hiërarchie is daar een van de oorzaken van, iets wat volgens Marnix Geus nog veel te veel voorkomt op de Nederlandse werkvloer. Als ondernemer en adviseur kwam hij bij honderden bedrijven over de vloer. Gelijkwaardigheid is bij vooral de grotere bedrijven volgens hem nog ver te zoeken. En dat terwijl de helft van de werknemers gelijkwaardigheid ‘zeer belangrijk’ noemt.

Koffiedrab

„Bij negen van de tien grote bedrijven zitten directeuren niet tussen hun mensen, maar in eigen afgezonderde kantoortjes. Ze hebben soms zelfs een geserveerde parkeerplek voor het gebouw en drinken hun eigen zelfgemalen koffie terwijl het personeel het moet doen met automatendrab in plastic bekers", schetst Geus de situatie die hij regelmatig tegenkomt.

Gevolg van deze ongelijkheid: 30 procent van de werknemers durft niet alles tegen de leidinggevende te zeggen of beantwoordt deze vraag in het onderzoek met ‘neutraal’. Volgens 20 procent van de werknemers worden hun grenzen niet gerespecteerd door leidinggevenden.

In het boek MensenHandel, dat deze week verschijnt, roept Geus op de menselijke maat weer voorop te stellen op de werkvloer. „Bij een hoop bedrijven zie je dat werkgevers in de stress raken als een klant ontevreden is. Maar als een werknemer ziek thuis zit, of de werkdruk niet aankan maken ze zich een stuk minder druk.”

Slachtoffers

En de werknemer zelf? Vooral slachtoffer? Nee, zeker niet, stelt Geus. De ondertitel van zijn boek luidt: de bevrijding van de loonslaven. „Werknemers kruipen nog te vaak in een slachtofferrol en leunen dan achterover. Maar je bent baas over je eigen leven en dus ook over je baan. Ik zeg niet dat iedereen daarom voor zichzelf moet beginnen. Maar ik pleit wel voor meer ondernemerschap van werknemers op de werkvloer. Uiteindelijk heeft ‘de baas’ daar ook het meeste aan.”

Reageer op artikel:
Liever goede werksfeer dan meer salaris, wat jij?
Sluiten