Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 18 mrt 2016 / 08:27 uur

Kick (8) voor leven getekend door hete thee

Hij kon er net bij, op z’n teentjes en met één vingertje. Een fractie van een seconde later zag zijn moeder het theezaklabeltje dat uit de dampende mok water net over de aanrechtrand bungelde ook. Te laat. Kokendheet water overspoelde het gezicht, borst en armen van de dan veertien maanden oude Kick. „Zijn gekrijs ging door merg en been, mijn paniek, ik vergeet het nooit”, zegt Gaby Stroop.

Alarm

Jaarlijks komen ruim tweehonderd baby’s en kinderen onder de vier jaar oud in Nederlandse brandwondencentra terecht. Een cijfer dat maar niet daalt. De Nederlandse Brandwonden Stichting start daarom opnieuw een campagne om ouders bewust te maken van die ene seconde van onoplettendheid die een leven totaal overhoop kan gooien.

Voor Gaby Stroop kwam die verwoestende seconde nu alweer zeven jaar geleden. Maar nog elke dag voelt ze zich schuldig als ze naar de littekens op het lichaam van haar nu 8-jarige zoon Kick kijkt. „Hoe kon mij dit overkomen? Ik vraag me dat nog elke dag af”, zegt Stroop.

Lauwwarm water

Stroop handelde die ochtend zoals het moet. „Ik was in shock, maar zette hem direct onder een lauwwarme douche. De blaren stonden al op zijn huid. Ik heb hem in handdoeken gewikkeld en we zijn naar een ziekenhuis gereden.” Iets wat nog niet makkelijk was, het ongeluk gebeurde namelijk in een vakantiehuisje in Frankrijk. „In Nederland weet je dat je dan naar een specialistisch ziekenhuis moet, maar in Frankrijk kwamen we in een gewoon ziekenhuis aan.”

De onzekerheid en het schuldgevoel bleven groeien. „Kick kreeg morfine tegen de pijn, maar werd hierdoor ook helemaal duf. Zijn ogen waren zo dik dat hij ze niet open kreeg. Ik dacht dat hij blind was geworden of erger dat hij het niet zou halen”, zegt Stroop. „En ik kon alleen maar zeggen: ‘sorry, sorry, sorry’.”

Beverwijk

Na vier dagen mocht Kick ‘naar huis.’ Maar na een check in het ziekenhuis in Nederland werd besloten dat hij toch moest worden opgenomen in het brandwondencentrum in Beverwijk. „Zijn gezicht was tweedegraads verbrand, dat zou wel goed komen. Maar voor zijn armen en borst had hij een huidtransplantatie nodig”, zegt Stroop. Drie keer werd Kick geopereerd, de laatste transplantatie vond vier jaar geleden plaats.

„Het gaat nu heel goed met Kick”, zegt Stroop. „Zijn gezicht is mooi genezen, daar zie je niks meer van. Maar op zijn arm en borst zitten littekens. We laten de keuze aan hem om daar als hij 16 of 18 jaar is, iets aan te doen.”

Iedereen

De reden dat Stroop haar verhaal wil vertellen is om andere ouders te waarschuwen. „Je denkt misschien: dit overkomt mij niet. Dat dacht ik ook. Ik ben zo’n moeder die er bovenop zit. Al voor dit ongeluk gebeurde, nam ik op kraamvisite nooit thee, want stel je voor dat de mok omvalt. Als er ergens pinda’s op tafel stonden en er waren kinderen, haalde ik ze weg. Mijn vriendinnen zagen mij al als een tikje overbezorgd. En toch overkwam mij dit.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kick (8) voor leven getekend door hete thee
Sluiten