Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 mrt 2016 / 11:56 uur

Kaper Egyptisch vliegtuig geeft zich over

Een Egyptisch passagiersvliegtuig van EgyptAir is dinsdagochtend gekaapt en geland op Cyprus. Dat heeft de Cypriotische staatstelevisie RIK gemeld. Het toestel was op weg van het Egyptische Alexandrië naar vermoedelijk de hoofdstad Caïro. Rond 13.50 uur was te zien dat de kaper zich overgaf. Niemand raakte gewond.

Aan boord waren zes Nederlanders, meld het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag. Vijf van hen werden vrij snel vrijgelaten, de zesde Nederlander werd langer gegijzeld. Het gaat om een 56-jarige man, die na enige tijd ook is vrijgelaten. Hij is opgevangen door een ambassademedewerker, en maakt het volgens het ministerie naar omstandigheden goed.

‘Geen terrorisme’

De kaping heeft geen terroristische achtergrond. Dat verzekert de president van Cyprus dinsdag. De Egyptenaar, die Seif Eldin Mustafa heet, had volgens de Cypriotische staatstelevisie vermoedelijk persoonlijke motieven. Hij zou de politie hebben gevraagd een door hem geschreven brief aan zijn ex-vrouw, die in Larnaca woont, te geven.

EgyptianAir liet om 12.40 uur weten dat drie passagiers, de piloot, co-piloot en drie crewleden nog aan boord zijn.

Over de hoeveelheid inzittenden bestaat onduidelijkheid. Sommige bronnen berichten over tachtig of 81 mensen, volgens andere bronnen zouden er 62 mensen aan boord zijn; 55 passagiers en zeven bemanningsleden.

De meeste inzittenden zijn na onderhandelingen vrijgelaten. De leden van het cabinepersoneel en vier niet-Egyptische passagiers worden op dit moment nog gegijzeld. In totaal zouden nog vijftien tot twintig personen in het vliegtuig aanwezig zijn. Regionale media stellen op basis van getuigen dat de kaper voor de tweede keer inzittenden hebben vrijgelaten. Dat zou gaan om vijf personen.

https://twitter.com/EGYPTAIR/status/714715236192886784

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kaper Egyptisch vliegtuig geeft zich over
Sluiten