Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 2 mrt 2016 / 20:01 uur

‘Jumbo verkocht weken eerder al bedorven zalm’

Met de zalm van Jumbo, waar vorige maand de listeriabacterie werd aangetroffen, was het al wekenlang mis. Dat maakt de Consumentenbond woensdag bekend, die begin dit jaar 20 merken gerookte zalm onderzocht. Drie soorten zalm van Jumbo kwamen het slechtst uit de test: het budgetmerk gerookte zalm, de houtgerookte Noorse zalm en de houtgerookte Sockeye wilde zalm, beide van Jumbo. Zo’n 9 van de 10 monsters van deze zalm waren op de uiterste houdbaarheidsdatum al bedorven.

Drie monsters waren zelfs bij aankoop al bedorven, zo’n één tot twee weken voor de uiterste houdbaarheidsdatum. Bart Combée, directeur van de Consumentenbond, vind het onbegrijpelijk dat er nog steeds problemen zijn met zalm. Zeker omdat zo’n vier jaar geleden honderden mensen ziek werden en vier mensen zelfs overleden na het eten van de gerookte zalm van leverancier Foppen.

„Strengere controles door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de supermarkten zelf, spoedige invoering van hogere boetes en openbaarmaking van NVWA-controlegegevens met naam en toenaam zijn broodnodig”, zegt Combée.

Listeria

In twee verpakkingen van het budgetmerk gerookte zalm te koop bij Jumbo, werd listeria aangetroffen. Listeria is een darmbacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken, mogelijk met een dodelijke afloop. De kans op besmetting met listeria is klein, maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. Zwangere vrouwen, maar ook ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem, kunnen gerookte zalm daarom beter vermijden.

In februari werd ook al de gerookte regenboogforel van de Aldi teruggeroepen door besmetting met de listeriabacterie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Jumbo verkocht weken eerder al bedorven zalm’
Sluiten