Eefje van Son
Eefje van Son Nieuws 16 mrt 2016 / 20:45 uur

Journalist bedreigd na plaatsen beelden aanranding

8 maart was het Internationale Vrouwendag, maar het was ook de dag dat de Amerikaanse journalist Andrea Noel midden op straat werd aangerand in Mexico. Een man kwam uit het niets van achteren en trok haar slipje naar beneden, vervolgens maakte hij zich uit de benen. De gebeurtenis is vastgelegd op camera en om de dader op te sporen deelde Noel de video op social media. Dit pakte alleen anders uit dan ze had verwacht.

Sinds de aanranding krijgt de vrouw in plaats van steun en hulp van mensen om de dader te vinden ontzettend veel hatelijke reacties.

Zo heeft Noel al meerdere keren te horen gekregen dat ze een ‘vuile hoer’ is en gaan de reacties nog een stapje verder. De 27-jarige journalist wordt zelfs met de dood bedreigd.

‘Vuile hoer’

Waarom? Omdat de laffe daad haar schuld zou zijn. „Vuile hoer, vrouwen moeten thuisblijven en op hun kinderen letten. Jij hebt het uitgelokt door zo’n korte jurk te dragen. Het is jouw schuld, ik hoop dat ze je de volgende keer verkrachten. Dan zal je je plaats kennen”, schreef iemand. Een ander liet aan Andrea weten: „Stop met me te verleiden. Ik ben diegene die je rok naar beneden trok. De volgende keer stop ik je onder de grond.” En: „Let maar goed op. We gaan je verkrachten omdat je met je blote kont in het mooie Mexico rondliep, bitch”, was ook te lezen onder de beelden van de aanranding.

Maar het bleef niet bij bedreigingen. Andrea’s persoonlijke gegevens werden voor het gemak ook op internet gegooid, voor iedereen te lezen. De journalist zat aan haar ontbijt in een café toen ze plotseling allerlei berichten op Twitter zag verschijnen met haar exacte locatie. „Ik kreeg ook foto’s doorgestuurd van mannen die geweren vasthielden en dreigden dat ze me ermee zouden komen vermoorden. ‘De baas heeft de opdracht gegeven, vandaag ga je eraan’, klinkt het dan. Dit is echt angstaanjagend, vooral ook omdat het gerecht mijn klacht niet serieus neemt”, vertelt Andrea aan de Daily Mail.

https://twitter.com/metabolizedjunk/status/709790250952843266/photo/1

Angst

De journalist kreeg afgelopen nacht ook nog een laserstraal op haar hoofd gericht, terwijl ze in haar appartement zat. Andrea meldde dit meteen aan de politie, maar die heeft nog niets gedaan. „Ik voel me zo kwetsbaar. Ik ben meteen naar een hotel gegaan, ik ben te bang in mijn eigen huis”, aldus Andrea. Ook een columnist van een Mexicaanse krant noemde Andrea een ‘lesbische feminazi’, maar de man is intussen wel ontslagen.

De seksuele intimidatie gaat dus gewoon door, terwijl de vrouw „alleen maar opkwam voor haar recht om veilig over straat te wandelen”. Ze is van plan om binnenkort het land te verlaten. „Seksisme is hier nog diepgeworteld, er heerst een vreselijke machocultuur. Mexico stelt zichzelf aan de buitenwereld voor als een progressief en toekomstgericht land. Maar schraap het laagje vernis weg en je merkt direct hoe lelijk het is.”

Geen spijt

Andrea blijft ondanks alles sterk en heeft geen spijt van het plaatsen van de beelden. „Het is een cultureel probleem dat niet snel zal verdwijnen, maar ik heb tenminste de vinger op de zere plek gelegd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Journalist bedreigd na plaatsen beelden aanranding
Sluiten