Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Nieuws 23 mrt 2016 / 18:05 uur

‘Jonge kinderen liever afschermen van heftig nieuws’

Vreselijke gebeurtenissen zoals de aanslagen in Brussel zijn het gesprek van de dag. Ook jonge kinderen krijgen dit mee. Maar hoe praat je daar dan over met je kind?

Liegen

Als jonge kinderen, van 0 tot 6 jaar, zelf met vragen komen, kun je best een leugen om bestwil vertellen, vinden Patti Valkenburg, hoogleraar Jeugd en Media, en Justine Pardoen, hoofdredacteur van Ouders Online. Het gaat dan om kinderen van 0 tot 6 jaar. Die kan je beter volledig afschermen van ‘grotemensennieuws’. „Praat er ook liever niet over in het bijzijn van je kind”, zegt Valkenburg.

Ook tegen kinderen ouder dan 6 jaar kun je volgens de deskundige beter niet zelf over vreselijke nieuwsgebeurtenissen beginnen. Maar op deze leeftijd kunnen ze wel zelf met vragen komen.

Belangrijk is dan om je kind gerust te stellen, stelt Valkenburg. „Als ouder van een jong kind, zo tot 6 jaar oud, mag je best liegen om je kind gerust te stellen. Vertel je kind dat mensen elkaar soms pijn willen doen, maar dat de politie heel goed haar best doet om iedereen veilig te houden. Of vertel dat zoiets als de aanslagen in Brussel niet kan gebeuren in Nederland.”

Tegen kinderen van 6 jaar en ouder kan je beter eerlijk zijn, volgens Valkenburg. „Als een kind uit zichzelf met vragen komt, vertel dan op een geruststellende manier altijd de waarheid.” Volgens Valkenburg merk je vanzelf wanneer je kind toe is aan eerlijkheid. Maar, benadrukt Valkenburg, ook dit verschilt per kind.

Veilig gevoel

„Probeer als je er toch over praat je eigen emoties in toom te houden”, zegt Justine Pardoen. Vooral jonge kinderen denken heel egocentrisch. Als ouders verdrietig zijn, denkt een kind dat het door hem komt. Ook dan is geruststelling belangrijk, volgens Pardoen. „Een veilig gevoel is een belangrijke basis voor een kind. Het is lastig dat media alomtegenwoordig is. Het is dan aan de ouders om hun best te doen dat kinderen hiertegen beschermd worden”, zegt Pardoen.

Voor de oudere kinderen (ongeveer vanaf 9 jaar) is het Jeugdjournaal of een kinderkrant redelijk geschikt. Blijf er wel bij zodat je kan helpen de informatie in een kader te zetten, raadt Pardoen aan.

Nog 3 tips van Justine Pardoen:

1 Weet je het antwoord op een vraag niet? Zeg dit eerlijk tegen kinderen vanaf ongeveer 6 jaar. Tegen jongere kinderen kan je nog een leugentje om bestwil vertellen.

2 Blijf alles doen zoals normaal: handhaaf de normale routines.

3 Over oorlogen in verre landen kun je zeggen dat het heel ver weg is. Brussel daarentegen is haast om de hoek. Je kan dan zeggen dat er extra beveiligingsmaatregelen getroffen zijn en dat alles onder controle is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Jonge kinderen liever afschermen van heftig nieuws’
Sluiten