Rens Oving
Rens Oving Nieuws 16 mrt 2016 / 17:04 uur

Is Donald Trump nog te stoppen?

En weer was Donald Trump de grote winnaar na een belangrijke verkiezingsdag.

De zakenman die president wil worden, won dinsdag de voorverkiezingen voor het presidentschap in Illinois en North Carolina. En veegde daarna in Florida de vloer aan met de lokale favoriet Marco Rubio. Rubio zette zijn campagne vervolgens stop.

Voor de twee overgebleven kandidaten, Ted Cruz en John Kasich, is het inmiddels zo goed als onmogelijk om hun achterstand op Trump nog goed te maken.

„De Republikeinse partij is volledig in chaos”, zegt Amerikadeskundige Willem Post. „Trump heeft weliswaar gewonnen, maar niet zoveel dat hij zijn overgebleven rivalen heeft uitgeschakeld. Deze strijd gaat zich nog heel lang voortslepen.”

Want hoe goed Trump het ook doet, hij is er nog niet. Een kandidaat moet meer dan de helft van de te verdelen kiesmannen verzamelen. De hoeveelheid kiesmannen verschilt per staat. Hoe meer inwoners, hoe meer kiesmannen. Ook de verdeling van de kiesmannen verschilt. In sommige staten, zoals Florida, krijgt de winnaar alle kiesmannen achter zich. In de meeste staten worden de kiesmannen verdeeld over alle deelnemers.

Trump komt met 674 gedelegeerden inmiddels een eind in de buurt. Maar de republikeinse kiezers zijn zo verdeeld dat het moeilijk wordt voor Trump om de benodigde 1237 te halen.

Achterkamertjes

Pas op de Republikeinse partijconventie, die in juli plaatsvindt, stemmen de kiesmannen op de kandidaat die hen door de voorverkiezingen is aangewezen. Dit is meestal een formaliteit, maar dit jaar lijkt het compleet anders te gaan. Als niemand een meerderheid haalt, krijgen de kiesmannen namelijk de mogelijkheid om in een nieuwe stemronde zelf te beslissen wie zij willen steunen. Er worden dan net zolang nieuwe stemrondes gehouden totdat iemand als winnaar uit de bus komt. Kandidaten zullen dan achter de schermen flink moeten lobbyen in de achterkamertjes om voldoende stemmen te krijgen.

Kandidaten Rubio, Trump, Cruz en Kasich. Foto:AFP

In dat geval kan Trump het weleens moeilijk krijgen. Want zo populair als hij is bij de kiezers, zo slecht ligt hij bij de republikeinse politici die uiteindelijk hun kandidaat kiezen. Donald Trump ziet de bui ook hangen en waarschuwde vorige week al dat hij rellen vreest als hij niet wordt gekozen. „Als je zoveel mensen buitenspel zet, krijg je problemen.”

„Een scheuring in de partij komt nu gevaarlijk dichtbij”, denkt Post. „Trump heeft al vaker gedreigd om als onafhankelijke kandidaat door te gaan. Dat zou een ramp voor de Republikeinen zijn omdat zij het presidentschap dan wel kunnen vergeten dit jaar.”

Hillary Clinton

De totale paniek onder de Republieken maakt dat er eigenlijk maar een echte grote winnaar is: Hillary Clinton. Haar voorsprong op rivaal Bernie Sanders is inmiddels zo groot dat de nominatie haar nauwelijks nog kan ontgaan. De verdeeldheid onder de Republikeinen en de keiharde strijd met Trump speelt Clinton nog eens extra in de kaart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Is Donald Trump nog te stoppen?
Sluiten