Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 23 mrt 2016 / 14:02 uur

Is baby Armijn de 17 miljoenste Nederlander?

Zij (Saskia) werkte in een Eindhovense pub. Zij (Odette) in een restaurant tegenover de pub. Zwaaiend naar elkaar begonnen de twee elke ochtend hun dag. Voor de een was het liefde op het eerste gezicht, de ander had iets meer tijd nodig. Maar nu, ruim elf jaar later, houden de twee vrouwen in het Máxima Medisch Centrum hun tweede dochter in hun armen: Armijn.

Extra bijzonder: Armijn zou zo maar eens de 17 miljoenste inwoner van ons land kunnen zijn.

Teller

Maandag telde volgens de CBS-bevolkingsteller ons land voor het eerst 17 miljoen inwoners. Wie deze 17 miljoenste inwoner is en wanneer hij of zij precies geboren of ingeschreven werd in Nederland, is niet te precies zeggen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schat met de bevolkingsteller namelijk het aantal inwoners op basis van een rekensommetje.

Er worden per dag gemiddeld 465 kinderen geboren. Daar staat tegenover dat er op jaarbasis elke dag 405 mensen overlijden. Verder vestigen zich gemiddeld 540 immigranten per dag in Nederland, terwijl er 405 emigranten vertrekken. Maar het precieze groeitempo varieert van dag tot dag, van maand tot maand en van jaar tot jaar.

‘Leuk weetje’

Nattevingerwerk dus, waar ook zo maar eens een dag speling in kan zitten. Maar voor de trotse moeders Saskia van Loon en Odette Beekmans maakt het niet veel uit. Hun, nu al grote trots, is gezond op de wereld gekomen. En dat is wat telt, of ze nu de 16 miljoen en nog wat is of de 17 miljoenste. „Dat Armijn misschien de 17 miljoenste is, is vooral een grappig weetje”, zegt Beekmans. „Niet meer dan dat, maar wel leuk om op haar verjaardagen te zeggen of als de 18 miljoenste inwoner er is.”

Tegen de tijd dat die er is, zal Armijn rond de achttien jaar zijn. Volgens de bevolkingsprognose van het CBS duurt het namelijk nog zo’n achttien jaar voordat we met nog eens een miljoen extra mensen in Nederland zijn. De miljoen van 16 naar 17 miljoen inwoners kwam er sneller bij. In 2001, 15 jaar geleden, stond het inwonersaantal in ons land op 16 miljoen. Nog een miljoen eerder, die van 15 naar 16 miljoen, geschiedde in ruim 10 jaar tijd.

Klein stukje aarde

In ons land wonen nu gemiddeld 504 mensen per vierkante kilometer landoppervlakte. In 2001 waren dat er nog 475. Maar de 17 miljoen mensen ‘op dat hele kleine stukje aarde’ zijn uiteraard niet gelijk verdeeld.

In Den Haag moet een vierkante kilometer met de meeste mensen gedeeld worden. Daar woonden op 1 januari van dit jaar 6344 inwoners per vierkante kilometer. Hou je van ruimte of vooral niet van mensen? Dan moet je naar de noordelijke provincies of Zeeland. Hier wonen in 22 gemeentes minder dan 100 inwoners per vierkante kilometer. Vooral de Waddeneilanden zijn dunbevolkt. Op Schiermonnikoog en Vlieland wonen minder dan 30 inwoners per vierkante kilometer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Is baby Armijn de 17 miljoenste Nederlander?
Sluiten