Els Anker
Els Anker Nieuws 26 mrt 2016 / 14:05 uur

‘Informatieflyer Oekraïne sturend en eenzijdig’

Over anderhalve week is het zover: dan mag Nederland naar de stembus voor het referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne. Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) zaterdag vragen gesteld over een flyer over het referendum.

De folder, geschreven door PostNL, is door verschillende gemeenten meegestuurd met de stempassen. „Sinds wanneer heeft PostNL, de commerciële bezorger van de stempassen, de taak om ook een politieke duiding te verzorgen?”, aldus Van Raak.

Van Raak noemt de inhoud van de folder „heel eenzijdig en sturend". „Het lijkt het op een stemadvies", aldus het Kamerlid. „PostNL lijkt een politieke voorkeur te geven. Kiezers worden zo op het verkeerde been gezet’".

Service

Volgens PostNL gaat het echter om een „betaalde service” aan de gemeenten. „Wij hebben contracten met gemeenten afgesloten om de stempassen te bezorgen”, aldus een woordvoerster van het postbedrijf tegen Metro. „De informatieflyer over het referendum was niet meer dan een extra dienstverlening. Het gaat om neutrale informatie die is gebaseerd op de website van de Kiesraad en de referendumcommissie.

De woordvoerster benadrukt dat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor de inhoud. „Het is een voorbeeldtekst waarin gemeenten zelf aanpassingen kunnen doen. Dat de SP anders over de inhoud denkt, mag, maar daar zijn wij dus niet verantwoordelijk voor.” PostNL kon nog niet zeggen of het postbedrijf voor de parlementsverkiezingen voor volgend jaar weer een informatiefolder gaat maken.

Vertrouwen

Eén van de gemeenten die de informatieflyer had meegestuurd, is Amersfoort. De gemeente laat weten inmiddels spijt te hebben de folder te hebben meegestuurd. „De tekst van de folder is zelfstandig door en onder verantwoordelijkheid van PostNL opgesteld. De gemeente had op het moment dat de folder werd aangeboden de indruk en het vertrouwen dat de tekst was afgestemd met de referendumcommissie", aldus de gemeente. „Dat blijkt nu niet zo te zijn”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Informatieflyer Oekraïne sturend en eenzijdig’
Sluiten