Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 2 mrt 2016 / 17:25 uur

Hogeschool Utrecht moet dokken na studievertraging

Studievertraging opgelopen door ‘nalatigheid’ van de school? Overweeg een rechtszaak. Vijf studenten van de Hogeschool Utrecht spanden vorig jaar een zaak aan tegen hun school en kregen woensdag gelijk van de rechter.

Wat de totale schade is die de studenten opliepen door de vertraging, gaat de rechter nog bepalen. Maar er werd in totaal ruim 86.000 euro door de vijf geëist.

Stage

Vier van deze studenten van de opleiding Medische Hulpverlening spanden de zaak aan, omdat ze geen stageplek konden vinden en hierdoor studievertraging opliepen. De studenten vonden dit de schuld van de school, omdat ze zich door nalatigheid van de school niet konden inschrijven in het zogenoemde BIG-register. In dit register zijn officieel erkende zorgverleners opgenomen. Zonder registratie werd het voor de studenten vrijwel onmogelijk om een stageplek in een ziekenhuis te vinden. Een vijfde student die bij de rechtszaak betrokken is, kon door het niet inschrijven in het BIG-register niet direct een baan vinden.

Nieuw

De opleiding die de studenten volgen, is een vrij nieuwe. De Hogeschool Utrecht biedt deze aan sinds het studiejaar 2010-2011. Studenten worden hier opgeleid tot ambulancehulpverleners, spoedeisendehulpmedewerkers en anesthesiemedewerkers.

Volgens de rechter had de school bij de start van de opleiding er rekening mee moeten houden dat registratie in het BIG-register erg belangrijk is om een stageplek te vinden voor deze studenten. „Het staat voldoende vast dat het ontbreken van een BIG-registratie voor medisch hulpverleners een belangrijke oorzaak is voor het tekort aan stageplaatsen”, zo oordeelde de rechtbank.

„Eén van de hoofdverplichtingen van de Hogeschool is om de student in staat te stellen zonder noemenswaardige studievertraging de studie te kunnen afronden. Naar het oordeel van de rechtbank is de Hogeschool daarin tekortgeschoten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hogeschool Utrecht moet dokken na studievertraging
Sluiten