Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 8 mrt 2016

Help! Er zit een monsterslak in mijn tuin

Je moet er niet aan denken: een Afrikaanse reuzenslak in je achtertuin. Niet ondenkbaar als het houden van deze slijmerige reuzen als huisdier in opkomst is. Maar is deze angst wel terecht? „Het zijn mooie wildwest verhalen”, zegt Dick ’de slakkenman’ Jacobs.

De Afrikaanse reuzenslak hield de gemoederen dinsdag flink bezig. Verbazing en afschuw over het houden van reuzenslakken als huisdier waar Metro over berichtte, voerden de boventoon op Facebook. Maar ook oprechte interesse en zorgen. Want wat als ze worden gedumpt?

In de Verenigde Staten is de Afrikaanse reuzenslak verboden. Het beest vormt een plaag in onder meer Florida en is niet uit te roeien. Afgezien van dat de slakken het pleisterwerk van huizen aantasten en gewassen verorberen, is het dier ook verboden vanwege risico’s voor de volksgezondheid. De slak kan namelijk parasieten met zich meedragen die ziektes als hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken.

Paniek!

Paniek! Dachten sommige Metrolezers. „Niet schrikken als er binnenkort zo’n slak in je tuin tussen je aardbeien zit”, stelt Danny Vedder. „Als mensen ze zat zijn zullen er vast exemplaren in het wild worden gedumpt. En die zullen hier vast en zeker kunnen overleven.”

Dick ’de slakkenman’ Jacobs doet dit af als wildwest verhalen. Er is maar een soort die een plaag zou kunnen vormen; de achatina fulica. „Deze soort kan zich in een heel snel tempo vermenigvuldigen”, zegt Jacobs die De Slakkenshop runt. „Ze leggen een paar keer per jaar tussen de 200 en 300 eitjes. En na een jaar zijn ze al geslachtsrijp. Maar dat ze het pleisterwerk van de huizen slopen is onzin. In Limburg en Frankrijk zitten de wijnslakken ook op de muren en is er niets aan de hand.”

Geen zorgen

Maar ze vreten wel hele oogsten op. Niet alleen in de VS, maar bijvoorbeeld ook in Australië en Indonesië. Ook op Curaçao zijn ze gesignaleerd, weet een Metro-lezer. Het verliezen van hele oogsten is wel wat erger dan wat pleisterwerk. „Maar daar hoeven we ons in Nederland geen zorgen over te maken”, zegt Jacobs geruststellend.

„Ze kunnen zich redelijk aanpassen aan verschillende omstandigheden, maar onze temperaturen overleven ze niet. Onder de 15 tot 18 graden houden ze het niet vol.” Het is dus eventueel mogelijk dat een gedumpte reuzenslak een paar dagen kan ronddolen in de achtertuin. „Maar de winter overleven ze sowieso niet. De eitjes zullen ook nooit uitkomen.”

Wie weleens slakken eet, zou al wel eens met een reuzenslak in aanraking kunnen zijn gekomen. In de blikjes wijngaardslakken die in de winkel worden verkocht zitten niet altijd Franse slakken, weet Jacobs. „De fulica wordt veel gebruikt in de voedingsindustrie. De kleintjes worden soms geplaatst in de lege hulzen van Franse wijngaardslakken, en de grote in stukjes gesneden en in sauzen verwerkt.”

Jacobs is zelf ook niet vies van een lekkere slak bij het diner. Maar dat zijn de varianten die hiervoor in Europa gekweekt worden. In Afrika echter is de reuzenslak een delicatesse. De reuzenslak blijkt beter te vullen en is voedzamer dan een biefstukje.

Delicatesse

Van oorsprong komt het beest uit het oosten van het continent, maar nu is hij ook veel in het westen te vinden. In het ene gebied vormt hij een plaag, in het andere is hij bijna uitgestorven. Onder meer in Nigeria is de achatina achatina reuzenslak een populaire delicatesse. „Het is te vergelijken met paddenstoelen rapen in Nederland. Hier is bijna geen cantharel meer te vinden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Help! Er zit een monsterslak in mijn tuin
Sluiten