Sabine de Lucht
Sabine de Lucht Nieuws 14 mrt 2016 / 11:40 uur

Groen licht voor Brein: uploaders niet meer veilig

Ongestoord films en series verspreiden? Eerst kon dat relatief zonder veel risico door de privacywetten in Nederland. Nu niet meer. Stichting Brein mag namelijk per direct gegevens van gebruikers die via torrent-sites films en series delen, gaan verwerken. Dat heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maandag bepaald.

Volgens NOS kan Brein, die opkomt voor auteursrechten, met de ip-adressen en gebruikersnamen grootschalige uploaders aanpakken. Het was al langer bekend dat Brein een vergunning hiervoor had aangevraagd en de privacywaakhond liet eerder weten hier welwillend tegenover te staan.

Koppelen

Het gaat nu wel alleen om uploaders en niet zozeer om mensen die illegaal downloaden. De kans bestaat wel dat Brein later ook achter deze mensen aangaat. Wel moet de stichting de openbare gegevens koppelen aan een specifiek persoon. Daarvoor hebben ze internetproviders nodig en die zijn niet zo happig om die informatie over klanten te delen. Om hen te dwingen tot een samenwerking moet Brein dan weer een rechtszaak aanspannen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Groen licht voor Brein: uploaders niet meer veilig
Sluiten