Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 22 mrt 2016

’Grens sluiten maakt niet veiliger, maar angstiger’

Radicaal de Nederlandse grenzen sluiten na de aanslagen in Brussel dinsdag dient geen enkel belang. „We moeten onnodige veiligheidsmaatregelen vermijden. Die maken ons namelijk niet veiliger, maar alleen angstiger”, zegt Edwin Bakker, hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme aan de Universiteit Leiden.

Doel van terroristen is om de samenleving te ontwrichten. Door de grenzen op slot te doen, geef je terroristen hun zin. „Er zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen voor een aanslag in Nederland”, zegt Bakker. „De aanpak van Rutte ligt daarom meer voor de hand. Dat is plaatsen langs de Belgische grens, bepaalde treinstations en luchthavens extra scherp in de gaten houden. Het is belangrijk direct actie te kunnen ondernemen mochten er aanwijzingen komen.”

Vergelding

In België waren die concrete aanwijzingen er wel. Zeker na de arrestatie van Salah Abdeslam, een van de breinen achter de aanslagen in Parijs, vorige week vrijdag in de Brusselse wijk Molenbeek. „Hij zou nieuwe aanslagen aan het voorbereiden zijn en bleek een trouwe groep om zich heen te hebben verzameld. Een van hen werd ook nog doodgeschoten bij de politieactie. Zijn arrestatie en de dood van een van hen, kunnen redenen zijn geweest voor vergelding.

Maar ook angst onder terroristen kan de reden zijn. ,,Abdeslam heeft aangegeven te willen praten met de politie. Dan wil je als terrorist je zogenaamde ’heldendaad’ zo snel mogelijk ten uitvoer brengen en niet wachten tot je gearresteerd wordt.”

Verbazend

Een geplande aanslag zou daarom kunnen zijn vervroegd. Volgens Bakker zullen de Belgische autoriteiten de komende dagen flink onder druk worden gezet om uit te leggen wat zij hebben gedaan. „Nu terugkijkend blijkt dat er een groepje zich maandenlang heeft kunnen voorbereiden en de middelen heeft kunnen verkrijgen, terwijl er jacht op hen werd gemaakt. Dat wekt verbazing.”

Hier beter zicht

De Nederlandse inlichtingsdiensten zijn volgens de terrorismedeskundige van „hogere kwaliteit”. Volgens hem zitten de politie en het Openbaar Ministerie (OM) er „bovenop”. Dit blijkt onder meer uit de „vele arrestaties en veroordelingen”, sinds de aanslagen in Parijs. „Het is niet uitgesloten dat er een of twee mensen ’geïnspireerd’ raken door Brussel. Maar die kans is hier kleiner. De groep actieve aanhangers en jihadisten in Nederland is gelukkig veel kleiner en er is daar ook beter zicht op.”

Bakker denkt daarnaast dat de „Franstalige wereld” zich meer zorgen moet maken. „Het betreft een Franse en Waalse terreurcel. Er is sprake van een taalbarrière die ons meer beschermt dan een fysieke. Er zijn hier wel contacten, maar het zou meer opvallen.”

Hoofd koel houden

Er bestaat volgens Bakker een kans dat de zelfmoordterroristen in Brussel de laatste zijn van de ’Parijse’ terreurcel. „Maar sympathisanten zijn er nog genoeg. De komende dagen zal er onder meer door vingerafdrukken bij huiszoekingen blijken of er nog meer rondlopen. De Belgische veiligheidsdiensten zullen echter niets met zekerheid durven te zeggen. Het onveilige gevoel zal nog wel even blijven. Het hoofd koel houden is nu heel belangrijk.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
’Grens sluiten maakt niet veiliger, maar angstiger’
Sluiten