Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 29 mrt 2016 / 09:24 uur

Great Barrier Reef in Australië ‘ernstig verbleekt’

Het gaat niet goed met het grootste koraalrif ter wereld. Onderzoek toont aan dat 95 procent van het Great Barrier Reef in het noordoorsten van Australië is aangetast. De aantasting is te zien door verbleking van het koraal.

Van de 520 riffen die onderzocht werden, werden maar vier riffen aangetroffen die geen enkel teken van verbleking toonden. Een groot probleem, weten de koraalrifexperts.

„Het is nog te vroeg om te zeggen hoeveel van het gebleekte koraal zal afsterven, maar gezien het extreme niveau waarop zelfs het meest robuuste koraal nu sneeuwwit is, verwacht ik dat ongeveer de helft zal afsterven in de komende maand,” aldus professor Terry Hughes, rifonderzoeker aan de James Cook Universiteit in Townsville tegen ABC News.

Opwarming

Koraal is normaal gekleurd door kleine algen. Deze zijn essentieel voor de gezondheid van de riffen. Door klimaatverandering warmt het zeewater op, waardoor het koraal de algen afstoot. Het koraal kan hiervan herstellen, maar dan moet het water wel afkoelen. Gebeurt dit niet, dan sterft het koraal af.

Vorige week werd de hoogste alarmfase ingesteld, toen bekend werd dat grote delen van het rif aan het afsterven is. Toen werd bekendgemaakt dat 50 procent van het noordelijke deel aan het afsterven zou zijn door hittestress. Naar aanleiding van dit nieuws kwam de Australische minister van Milieu onder vuur te staan. De minister zou nooit eerder gezegd hebben dat klimaatverandering zo’n belangrijke oorzaak is in het afsterven van het koraal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Great Barrier Reef in Australië ‘ernstig verbleekt’
Sluiten