Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 15 mrt 2016

FNV Spoor wil niet dat NS stationswinkels afstoot

FNV Spoor is er fel op tegen dat NS de stationswinkels gaat afstoten, Qbuzz wil verkopen en niet meer meedoet met regionale aanbestedingen. „NS laat de oren te veel hangen naar de aandeelhouder en de politiek”, stelt Andries van den Berg van FNV Spoor. „Al sinds de verzelfstandiging heerst het idee dat de politiek het bedrijf wil slopen.”

In een brief roept de vakbond NS-topman Roger van Boxtel op het onlangs gepresenteerde krimpplan van tafel te halen en een eigen visie op de toekomst te ontwikkelen. Volgens Van den Berg komt dit plan uit de koker van de politiek die „zich altijd maar laat leiden door de korte termijn en hypes, terwijl er een langetermijnvisie nodig is van een goed bestuur dat koersvast blijft en niet over zich heen laat lopen.”

Winstgevend

Het afstoten van de stationswinkels ziet FNV Spoor namelijk helemaal niet zitten. „NS Retail is het meest winstgevende onderdeel en wordt ook zeer gewaardeerd door de klanten. Een ster duw je niet van het podium af, die zet je juist voor het voetlicht.”

Regio

En dat NS zich volledig wil terugtrekken uit het stads- en streekvervoer en regionaal spoorvervoer staat volgens FNV Spoor haaks op de hoofdtaak van de vervoerder. „Bij het verzorgen van goed en betrouwbaar spoorvervoer horen ook regionale lijnen”, vindt Van den Berg. „Niet meer meedoen met aanbestedingen dient geen enkel belang, behalve die van de buitenlandse concurrenten.”

Kerntaak

NS zegt zich weer volledig te willen gaan richten op haar kerntaak: het hoofdrailnet bestaande uit de intercity’s en de belangrijkste stoptreinen. Nevenactiviteiten, behalve de kiosken en stationshuiskamers, horen hier niet bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
FNV Spoor wil niet dat NS stationswinkels afstoot
Sluiten