Rens Oving
Rens Oving Nieuws 17 mrt 2016 / 10:03 uur

‘Europa verloochent zichzelf met vluchtelingendeal’

De afspraken die de Europese Unie (EU) met Turkije wil maken over vluchtelingen ‘vergroten de crisis’ en brengen ‘tienduizenden mensen in levensgevaar’.

Dat schrijven vier grote hulporganisaties in een brandbrief aan premier Rutte. „Het is tijd dat Europa mensenrechten weer centraal stelt en zorgt voor veilige en legale routes zodat mensen in nood hun leven niet meer hoeven wagen om veilig te kunnen zijn.

Eurotop

Donderdag en vrijdag wordt op een top in Brussel onderhandeld over een deal met Turkije die het aantal vluchtelingen dat de Middellandse Zee oversteekt moet indammen.

De afspraken met Turkije komen er in het kort op neer dat vluchtelingen die op eigen houtje naar de Europese Unie komen, worden teruggestuurd.

Turkije belooft om teruggestuurde vluchtelingen weer toe te laten. In ruil daarvoor gaat de EU Syrische vluchtelingen uitnodigen om vanuit Turkije over te komen.

Twijfels

Er zijn veel twijfels over het plan. Volgens juristen is het maar zeer de vraag of Europa vluchtelingen die asiel aanvragen binnen een paar dagen terug mag sturen. Ook de herverdeling van vluchtelingen over lidstaten stuit in Europa zelf op weerstand.

Maar de kritiek van de hulporganisaties overstijgt die praktische bezwaren. Volgens hen verloochent de EU met het plan haar kernwaarden. „Deze maatregelen lijken slechts gericht om de eigen Europese politieke crisis te bezweren. Ze vergroten de vluchtelingencrisis en brengen zowel de levens van tienduizenden mensen die zijn gevlucht voor oorlog, armoede en geweld als de Europese kernwaarden in gevaar. Niet de grenzen, maar mensen moeten worden beschermd!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Europa verloochent zichzelf met vluchtelingendeal’
Sluiten