Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Nieuws 31 mrt 2016 / 10:08 uur

Emoji’s binnenkort ook voor blinden

Update

Helaas, er komen geen emoji’s voor blinden. Stichting Dedicon maakte donderdag 31 maart bekend dat het om een 1-april grap gaat.

Emoji’s zijn niet meer weg te denken uit social media als WhatsApp of Facebook. Het is een ideaal middel om je gesprekken meer emotie mee te geven. Maar wat nou als je die emoji’s niet kan zien omdat je blind bent? Daar heeft stichting Dedicon een oplossing voor: de voicicons.

Monotoon

Blinde mensen kunnen gebruikmaken van een voorleesfunctie van een telefoon. De monotone stem leest ook de emoji’s voor, maar wel met de letterlijke uitleg van een emoji. Hier zit natuurlijk geen enkele emotie in. „En hoe leg je bijvoorbeeld een knipogende emoji uit aan iemand die zoiets nooit gezien heeft?”, vraagt Bart Vroom van Dedicon zich af. „De voice-over spreekt zo’n emoji veel te vlak uit. Dat geeft niet het juiste gevoel”, zegt Vroom.

Voorstel

Het voorstel van de voicicon moet nog goedgekeurd worden door Unicode. Dat is een commissie samengesteld uit de grootste IT-organisaties van de wereld (Facebook, Microsoft, Apple). „We hopen later dit jaar antwoord te krijgen van Unicode. Daarna moet het nog technisch doorgevoerd worden”, vertelt Vroom.

Samen met een testpanel probeert Dedicon zo veel mogelijk emoji’s in te spreken. Dat zijn niet alleen de ‘gezichtjes’ die emotie uitdragen. „We zijn ook aan het uitzoeken hoe we voorwerpen laten horen. Bijvoorbeeld de bierpul: we willen dan bierglazen tegen elkaar aan laten klinken”, zegt Vroom. „Maar ook de complexe voorwerpen, zoals een vlag”.

Voor iedereen

Vroom denkt niet alleen blinde mensen hiermee te helpen. Hij verwacht dat het een ‘algemeen goed’ kan worden voor iedereen. „Ook mensen die wel kunnen zien, vinden dit leuk”, aldus Vroom.

Bekijk hieronder de making of. Wat vind jij van de opnieuw ingesproken emoji’s?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Emoji’s binnenkort ook voor blinden
Sluiten