Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 10 mrt 2016
Leestijd: 3 minuten

Elk jaar duizenden uitspraken van rechter waardeloos

Eindelijk, na ruim een jaar vol strijd, had Tamara Kucharek februari vorig jaar een vonnis van de rechtbank in handen. Een vonnis waarin de rechter oordeelt dat zij 17.000 euro krijgt van een familie die haar woning huurde, maar al na de eerste maand stopte met betalen. Naast de misgelopen huur, die Kucharek zelf hard nodig had om rond te kunnen komen, maakte ze fikse juridische kosten in een poging het gezin te laten betalen en daarna haar woning uit te krijgen. „Ik heb het vonnis echt gevierd, nu zou het goed komen, ik had het tenslotte zwart op wit: ik zou 17.000 euro krijgen”, zegt Kucharek.

Geen cent

Maar gelijk krijgen van een rechter is iets anders dan ook daadwerkelijk geld op je rekening zien. Ruim een jaar na het vonnis heeft Kucharek nog geen cent gezien. Simpelweg omdat de oplichtersfamilie weigert te betalen. De kosten blijven intussen oplopen door tevergeefse pogingen van deurwaarders die Kucharek vooraf zelf betalen moet.

En Kucharek is niet de enige die bedrogen uitkomt met een vonnis in haar hand. Precieze cijfers ontbreken, omdat in ons land niet wordt gecontroleerd of rechterlijke uitspraken in het civiel recht wel worden nageleefd. Uit een steekproef in 2009 van het Ministerie van Justitie bleek dat een kwart van de vonnissen drie jaar later nog niet was nageleefd. Onder andere doordat geld en bezit van degene die moet betalen op slinkse wijzen worden weggesluisd. Deurwaarders of bankbeslag hebben dan geen zin, want: van een kale kip kan je niet plukken.

Honderdduizenden

„Als een kwart van de uitspraken niet wordt nageleefd, gaat dat om meer dan 100.000 vonnissen per jaar”, stelt Rob de Haan. Hij koopt met zijn bedrijf verkoopjevordering.nl onder andere vonnissen op van mensen die, ondanks hun gelijk van de rechter, de strijd om geld opgeven. Tegen een lager bedrag dan dat de eiser van de gedaagde zou krijgen, koopt De Haan het vonnis en gaat vervolgens zelf aan de slag om het geld alsnog te krijgen.

Duizenden vonnissen worden hem jaarlijks aangeboden, maar slechts een kleine 20 procent koopt hij, omdat hij daar nog een kansje in ziet de wanbetaler te laten betalen. „Zit iemand in het buitenland, in de gevangenis of in de schuldsanering dan begin ik er niet aan”, zegt De Haan. „Maar soms worden trucjes uitgehaald door diegene die geld verschuldigd is, waardoor hij op papier zogenaamd niks heeft. Als je dit soort trucjes met speurwerk kan aantonen, kan je uiteindelijk nog wel je geld krijgen.”

Registreren

De Haan begrijpt niet dat er in ons land niet wordt bijgehouden hoe vaak een vonnis niet wordt nageleefd. „Mensen denken: met een vonnis komt het goed. Ze maken juridische kosten, krijgen hun gelijk, maar hebben daarna nog niks. Als van tevoren bekend is in hoeveel en welke gevallen een vonnis niet wordt nageleefd, zouden veel mensen beter kunnen overwegen of een dure rechtszaak wel zin heeft. Ook al staan ze in hun recht, ze moeten vervolgens zelf het geld zien te krijgen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Elk jaar duizenden uitspraken van rechter waardeloos
Sluiten