Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 17 mrt 2016 / 14:07 uur

Drugshonden kunnen leiden tot overdosis

De inzet van drugshonden bij festivals en feesten is een effectief middel om drugs op te sporen, maar kan ook leiden tot ernstige gezondheidsrisico’s. De kans bestaat dat bezoekers besluiten om in een keer een hoge dosis te gebruiken om te voorkomen dat ze gepakt worden voor drugsbezit.

„Dergelijk riskant gebruik vergroot de kans op gezondheidsincidenten”, stelt het Trimbos Instituut dat donderdag een leidraad voor gemeenten over de aanpak van drugs op festivals en feesten heeft gepresenteerd. De richtlijn geeft gemeenten handvatten om een balans te vinden tussen veiligheid en gezondheid.

Bijeffecten

Een zeer repressief of zero tolerance beleid kan negatieve bijeffecten hebben zoals overmatig drugsgebruik voorafgaand aan het feest, maar een te soepel regime kan drugsgebruik weer in de hand werken met alle gevolgen van dien. Nu pakken gemeenten de organisatie vaak ondoordacht aan, omdat niet alle voors en tegens op een rijtje staan. Dit moet met deze richtlijn veranderen.

„Het voorkomen van veiligheids- en gezondheidsschade door riskant drugsgebruik is de grootste prioriteit”, aldus het Trimbos. Want drugsgebruik helemaal uitbannen op bepaalde feesten is een illusie. Niet het voorkomen van gebruik moet altijd centraal staan, maar het voorkomen van gezondheidsincidenten.

Oververhitting

Bijvoorbeeld door het inrichten van chill-out ruimtes, het beschikbaar stellen van gratis drinkwater vergezeld met informatie over watervergiftiging bij XTC-gebruik, het testen van drugs en klimaatbeheersing. Het laatste moet zeker niet onderschat worden. Het gebruiken van stimulerende drugs verhoogt de lichaamstemperatuur en als de luchtvochtigheid en de omgevingstemperatuur te hoog zijn, kan zweet minder goed verdampen en bestaat de kans op oververhitting. Deze kans bestaat al bij 20 graden Celsius.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Drugshonden kunnen leiden tot overdosis
Sluiten