Sabine de Lucht
Sabine de Lucht Nieuws 22 mrt 2016 / 13:56 uur

Drie bloederige aanslagen; drie toespraken

Voor de derde keer op rij stond premier Rutte achter de microfoon, voor de lenzen van tientallen camera’s vanwege een aanslag. Opnieuw noemde hij met een stalen gezicht de aanslagen in Brussel dinsdag een aanval op onze vrijheid. De politicus benadrukte net als in zijn toespraak na de aanslagen in Parijs: „Wij zijn met meer.”

Rode draad

De oproep om eensgezind te blijven, loopt als een rode draad door de drie toespraken die de premier na de aanslagen op Charlie Hebdo, op diverse plaatsen in Parijs en in Brussel heeft gegeven. In al zijn toespraken waarschuwt Rutte haatgevoelens en angst niet de boventoon te laten voeren. „De angst mag en kan niet regeren.”

Dinsdagmiddag zette de VVD-leider een duidelijke streep onder dit punt en zei hij dat Nederland één is met België in rouw en verdriet, maar ook in vastberadenheid. „Wijken voor dit soort geweld is nooit een optie en dat wij blijven wie we zijn en wat we zijn: een open en democratische samenleving die zich niet door angst laat regeren.”

Het is duidelijk dat de minister-president – hoe wrang het ook klinkt – na de laatste twee toespraken niet veel nieuws te vertellen heeft. Net als bij Charlie Hebdo en Parijs biedt Nederland België haar hulp aan en informeert Rutte over de stand van zaken in ons eigen land. Opnieuw zegt hij dat er geen reden is voor Nederlanders om bang te zijn, maar dat we wel realistisch moeten zijn.

Grimmiger

Als we de drie toespraken vergelijken, valt het op dat de toon van Rutte een stuk grimmiger is geworden. Bij de aanslag op Charlie Hebdo lijkt de premier zijn emoties meer te uiten dan in zijn toespraak van dinsdag. Zo slaat zijn stem een aantal keren over en spreekt hij met een vurige blik: „Handen af van onze vrijheid!”

Het is denkbaar dat Rutte zijn eigen advies op volgt en zijn boosheid heeft ingeruild voor een stevige dosis vastberadenheid om zijn landgenoten te inspireren om hetzelfde te doen. Bekijk de toespraken hieronder:

https://www.youtube.com/watch?v=VGsZM_aysjY

https://www.youtube.com/watch?v=ow0HB9NZ1Yg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Drie bloederige aanslagen; drie toespraken
Sluiten