Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 15 mrt 2016 / 14:50 uur

Dit zijn de heldendaden van Korps Commandotroepen

Het is de hoogste onderscheiding die een militair kan krijgen: de Militaire Willems-Orde. En dinsdag heeft het Korps Commandotroepen die gekregen, voor de inzet in Afghanistan tussen 2005 en 2010. Welke heldendaden hebben zij verricht? We zetten er drie op een rij.

Dropping in vijandelijk gebied

In juli 2009 maken negen Nederlandse militairen voor het eerst in 60 jaar een operationele parachutesprong. Ze moeten daarop vier dagen zelfstandig weten te overleven, om de stellingen van de Taliban in kaart te brengen.

Het is de bedoeling dat de negen zich ongezien in het gebied zouden verplaatsen. In de regio vliegen vliegtuigen die de omgeving observeren en waarschuwen als er gevaar is.

Op de eerste dag loopt het al mis, zo vertelt een van de militairen tegen de NOS. Het observatievliegtuig ziet een herder, maar die heeft de soldaten al gezien. Hij stapt naar de Taliban en niet veel later vliegen de mortieren in hun richting.

De soldaten kunnen ervoor kiezen om eerder te vertrekken uit het gebied. Maar dat doen ze niet. De soldaten worden regelmatig beschoten, maar ze weten uit de handen van de Taliban te blijven. De informatie die de missie oplevert, is volgens Defensie ‘essentieel’ voor de veiligheid van de Nederlandse troepen.

Geen dekking tijdens bombardement

Een paar maanden later, in september 2009, is een groep commando’s en mariniers opnieuw in vijandelijk gebied om te polsen wat de omvang is van de Talibantroepen. De groep splitst zich op in twee pelotons. Als de eerste groep terugkomt, wachten deze op het tweede peloton. De groep staat in open terrein, maar wordt omgeven door dichtbegroeide landbouwvelden.

Daar wordt de groep plotseling van drie kanten onder vuur genomen door Talibanstrijders. De commando’s trekken zich terug in een woning, maar als ze daar aankomen blijkt dat korporaal Kevin van de Rijdt er niet bij is. Een groep van zes commando’s gaat terug om hem te zoeken.

De kogels vliegen de soldaten om de oren, maar ze weten Van de Rijdt te vinden. Hij heeft twee kogelgaten in zijn borst. Een van de mannen gooit Van de Rijdt over zijn schouder en weet hem onder dekking van de andere soldaten naar de woning te brengen. Van de Rijdt overleeft de actie niet, hij overlijdt in de woning.

De zes commando’s kregen eerder al een Bronzen Kruis voor de actie. Gijs Tuinman, die de leiding over de groep had, kreeg zelf ook al een Militaire Willems-Orde, onder meer voor deze actie.

Dagen vechten tegen de Taliban

Jaren daarvoor, in 2006, trekken dertig commando’s door een vallei met de opdracht enkele Talibanleiders uit te schakelen. Als de militairen de aanval inzetten, volgt er een flinke tegenaanval. De commando’s worden overrompeld, en er zit niks anders op dan luchtsteun aan te vragen.

De Talibanstrijders zitten op nog geen vijftig meter afstand. De commando’s vragen de gevechtsvliegtuigen dus praktisch hun eigen stellingen te bestoken. Eén van de commando’s, Marco Kroon, kan samen met zijn luchtsteunspecialist geen dekking zoeken: zij moeten het vuur ‘leiden’. Dat gebeurt met gps, lasers of door gedetailleerde informatie te geven over de posities, zodat zijn eigen mannen niet geraakt worden.

„Om ons heen braken grote granaatscherven dikke takken af, de lucht zoemde van langsvliegend metaal”, vertelde Kroon eens tegen de Volkskrant. Kroon kreeg in 2009 onder meer voor deze actie de Militaire Willems-Orde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn de heldendaden van Korps Commandotroepen
Sluiten