Wouter van Loon
Wouter van Loon Nieuws 23 mrt 2016 / 15:03 uur

Dit weten we zeker over de aanslagen in Brussel

In Brussel zijn dinsdagochtend op verschillende plaatsen aanslagen gepleegd. Er gaan inmiddels honderden geruchten, maar nog niet alles is bevestigd. Metro zet alle informatie die wél is bevestigd op een rij.

Aanslag op luchthaven

Even na 08.00 uur zijn er twee explosies geweest op de luchthaven in Zaventem, vlak bij Brussel. De luchthaven meldt zelf dat de explosies plaatsvonden in de vertrekhal. Op een persconferentie stelt justitie dat vermoedelijk één van de explosies door een zelfmoordaanslag is veroorzaakt. Het andere explosief zat in een pakket. De brandweer stelt dat er meer bommen zijn gevonden. Het vliegveld wordt daarom ontruimd.

Bij de aanslag op het vliegveld zijn 15 doden en 81 gewonden gevallen. De verwondingen variëren van brandwonden tot snijwonden, niet alleen van rondvliegend glas maar ook van de bommen, die naar verluidt spijkers bevatten.

In de loop van de middag dook er een foto op van de verdachten van de aanslag op de luchthaven. De foto is afkomstig van een bewakingscamera die de mannen voor de aanslag vastlegde in de vertrekhal. VTM meldt dat de mannen links zichzelf zouden hebben opgeblazen, deze mannen zijn niet bekend bij de politie. De man rechts (met de witte jas) is wel een bekende, de politie is nog naar hem op zoek.

Explosie bij metrostation

Ruim een uur later, om 09.10 uur, volgde een tweede explosie bij het metrostation Maalbeek. Maalbeek ligt vlak bij de kantoren van de Europese Unie, de aanslag wordt daarom gezien als een aanval op ‘het hart van Europa’. Bij deze tweede aanslag zijn 20 doden en 55 gewonden gevallen. Omdat er enkele zeer zwaargewonden zijn, kan het dodenaantal nog verder oplopen.

Even voor 11.30 uur, dus ruim 2,5 uur na de aanslag, waren er nog altijd hulpdiensten ter plaatse om gewonden te helpen, zo meldt de politie. Er werd in eerste instantie ook bericht over aanslagen in andere metrostations, maar daar blijkt geen sprake van. Aan het begin van de avond is de zoektocht naar overlevenden gestaakt en is de recherche begonnen met een sporenonderzoek. Het is namelijk nog niet duidelijk of het gaat om een zelfmoordaanslag of om een eerder geplaatste bom.

Daders

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is opgeëist door IS. Via een aan de terreurorganisatie gelieerd persbureau laten de terroristen weten verantwoordelijk te zijn voor zowel de aanslag op Zaventem als die op het metrostation. „Allah heeft de overwinning in de handen van onze broeders gelegd en heeft de angst en ontzetting in de harten van de kruisvaarders geworpen”, aldus nog IS. In de mededeling worden verder nog dreigementen geuit tegen de landen die deel uitmaken van de anti-IS-coalitie, schrijft VTM.

Woensdagochtend maakte de Franstalige omroep RTBF de identiteit van enkele van de verdachten bekend. Ibrahim El Bakraoui, een 27-jarige inwoner van Brussel, blies zichzelf op in de vertrekhal van Zaventem, samen met een nog niet geïdentificeerde man. Een derde verdachte, waarschijnlijk de 25-jarige Najim Laachraoui, vluchtte vóór de aanslagen maar liet wel een grote zak met explosieven achter. Deze bom is niet afgegaan en is later door de Belgische explosievenopruimingsdienst onschadelijk gemaakt. De politie is nog steeds op zoek naar Laachraoui, vermoedelijk de man rechts op onderstaande foto. De bomaanslag in metrostation Maalbeek is vermoedelijk gepleegd door Khalid El Bakraoui, de broer van Ibrahim.

Dreiging

Dinsdagavond deed de politie een aantal huiszoekingen in Schaarbeek, op zoek naar de daders. In een woonhuis vond de politie onder meer een spijkerbom, chemische producten en een IS-vlag. Rond 19.00 uur kwam het bericht dat er nog een bom was gevonden in Zaventem, waarna de luchthaven wederom werd ontruimd. Dit verdachte pakket is onschadelijk gemaakt. De Duitse politie heeft dinsdagavond drie mannen gearresteerd op de snelweg die gelieerd zouden zijn aan een terreurorganisatie. De mannen waren onderweg vanuit Brussel, maar het is nog niet bekend of zij iets te maken hebben met de aanslagen.

Het dreigingsniveau is voor heel België opgeschroefd naar niveau vier, het hoogste terreurniveau. Toch is er, in tegenstelling tot vorig jaar, dit keer geen sprake van een ‘lockdown’, waarbij de hele stad hermetisch wordt afgesloten. De scholen gaan gewoon open en ook de grenzen zijn open, al worden die streng beveiligd. Wel blijft vliegveld Zaventem woensdag nog dicht, sommige vluchten worden omgeleid via Charleroi of Oostende. Er zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Op woensdag zal er om 12:00 uur twee minuten stilte worden gehouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit weten we zeker over de aanslagen in Brussel
Sluiten