Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 30 mrt 2016 / 08:29 uur

D66: ‘Kiezen donorschap moet verplicht worden’

Woensdag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over een voorstel van D66-Kamerlid Pia Dijkstra: de invoering van het actief donorregistratiesysteem (ADR). Dat zorgt ervoor dat Nederlanders voortaan automatisch geregistreerd staan als donor, tenzij anders wordt aangegeven. Of de Kamer haar idee steunt, is nog niet bekend.

De partij wil dat iedere volwassene in de nabije toekomst maximaal twee formulieren krijgt opgestuurd. Wordt er niet gereageerd op brief nummer 2, dan staat de ontvanger automatisch geregistreerd als donor.

Nu is het nog zo dat mensen zelf kunnen aangeven of ze donor willen zijn, maar volgens D66 levert dat te weinig donoren op. Jaarlijks overlijden er 150 mensen omdat er geen donororgaan beschikbaar is, zo meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting op de website.

Oplossing

SP, GroenLinks en PvdA zijn voor het plan van D66, volgens dagblad Trouw; SGP, PVV en ChristenUnie zouden tegen zijn. Dijkstra zal de CDA-fractie moeten overtuigen, die er ,,op zich voor open staat”, aldus Kamerlid Bruins Slot. Maar eerst zou vastgesteld moeten worden dat het ADR-systeem ook daadwerkelijk meer organen oplevert. Bovendien zou er een oplossing moeten komen voor kwetsbaren zoals wilsonbekwamen, ongeletterden en daklozen.

Dijkstra is al jaren bezig met de invoer van het actief donorregistratiesysteem. Een maand geleden werd er voor het eerst over gesproken in de Tweede Kamer, woensdagmiddag wordt het debat vervolgd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
D66: ‘Kiezen donorschap moet verplicht worden’
Sluiten