Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 31 mrt 2016 / 14:19 uur

Cadeaubon van 350 euro voor stoppen met roken

Zou jij stoppen met roken in ruil voor 350 euro? De Universiteit van Maastricht gaat onderzoeken of het werkt om rokende werknemers van bedrijven te laten stoppen met roken door hen te belonen met cadeaubonnen.

Met dit onderzoek wordt in Nederland voor het eerst gekeken of beloningen rokers kunnen motiveren om afscheid te nemen van hun geliefde sigaret of sigaar. De universiteit is nog op zoek naar bedrijven die mee willen doen. Bij de training is plek voor 640 werknemers van meer dan 40 bedrijven. Als de werknemers na een jaar nog steeds gestopt zijn met roken, verdienen ze 350 euro aan bonnen.

Etappes

De eerste 50 euro krijg je al na zeven weken, de eerste weken zijn immers het zwaarst. Houd je het drie maanden vol zonder peuk, dan krijg je weer 50 euro en drie maanden later weer. Deelnemers die een jaar na de training nog steeds gestopt zijn, krijgen de laatste 200 euro aan cadeaubonnen ook toegestopt. Het onderzoek wordt gefinancierd door KWF Kankerbestrijding.

„Het klinkt misschien gek om rokende werknemers cadeaus te geven”, zegt professor en projectleider Onno van Schayck tegen RTL Nieuws. „Maar als het werkt, zullen de gezondheidskosten aanzienlijk dalen en dat is voor iedereen belangrijk, ook voor niet-rokers.”

Werkgevers hebben er ook baat bij, zegt de professor. „Ze zullen veel geld besparen, want rokende werknemers zijn een hoge kostenpost.” Rokers zijn anderhalf keer vaker ziek dan niet-rokende collega’s. Ook leidt roken tot productieverlies: een roker neemt vaker pauze.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Cadeaubon van 350 euro voor stoppen met roken
Sluiten