Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 30 mrt 2016 / 14:50 uur

Buschauffeurs wanhopig door toenemend geweld

De wanhoop stijgt onder buschauffeurs door de aanhoudende reeks gewelddadige overvallen. FNV Streekvervoer pleit voor aanpassing van de wet om geheel cashloos betalen in de bus mogelijk te maken. Chauffeurs dreigen met staken als veiligheidsmaatregelen niet worden aangescherpt.

Een staking van buschauffeurs in Brabant is deze week afgewend nu Arriva versneld een proef met een ticketverkoopmachine in de bus gaat uitvoeren waarmee met pin en de ov-chipkaart betaald kan worden. Een staking onder busbestuurders van Connexxion in Almere staat echter nog wel op scherp.

Ze trappen dinsdag in de ochtendspits op de rem als de gemeente maandag niet over de brug komt met concrete maatregelen waarmee de sociale veiligheid wordt verbeterd. De vervoerder die vanaf 2018 in Almere mag rijden, moet hier vervolgens verplicht aan voldoen. Cashloos betalen is de grootste eis.

Cashloos

Connexxion en alle andere vervoerders zien zelf ook het liefst zo min mogelijk contant geld aan boord. Her en der worden daarom proeven uitgevoerd met betalen met een bankpas of de smartphone. „Al deze informatie delen we met elkaar. Op het gebied van betalingsgemak concurreren we niet met elkaar”, zegt Nicky Jansen van Connexxion. „Maar helemaal cashloos zal het helaas niet gaan worden. In de wet staat dat we contant geld moeten accepteren.”

‘Wet aanpassen’

FNV Streekvervoer legt zich hier niet zomaar bij neer. „Dan passen we de wet maar aan”, zegt Veronika Teunissen, bestuurder bij vakbond FNV. Ze kent wel meer plekken, zoals parkeergarages, waar niet meer met muntgeld betaald kan worden. „Wat is er nou belangrijker? Een stukje wetstekst of ervoor zorgen dat buschauffeurs hun werk veilig kunnen doen. Tijden zijn veranderd. Door technologische ontwikkelingen is tegenwoordig veel mogelijk.”

Maar voordat dit werkelijkheid wordt, moet er alles aan gedaan worden om het reizigers gemakkelijk te maken om vervoerbewijzen te kopen buiten de bus. „Zorg voor voldoende verkooppunten en automaten in de buurt van opstapplekken”, zegt Teunissen. „Je haalt een groot stuk van het gevaar weg door geld uit de bus te halen.”

Betaalpunten

De eisen die FNV samen met de Almeerse buschauffeurs stelt zijn onder meer toegangspoortjes zodat alleen passagiers met een ov-kaart binnen kunnen, meer toezicht en automatische veiligheidsschermen voor bestuurders. Teunissen: „Er moet heel wat gebeuren voordat buschauffeurs overgaan tot actie. Als het gebeurt, dan vaak voor meer geld. Nu gaat het om veiligheid. Dan is er heel wat aan de hand.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Buschauffeurs wanhopig door toenemend geweld
Sluiten