Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 25 mrt 2016 / 10:23 uur

Broer terrorist Brussel koestert ‘geen wrok’

Mourad Laachraoui, Belgisch topatleet (taekwando) en tevens de broer van zelfmoordterrorist Najim Laachraoui, wil de bladzijde omslaan na de gebeurtenissen van afgelopen dinsdag. Najim Laachraoui is een van de terroristen die zichzelf opblies in de Brusselse luchthaven Zaventem. Jongere broer Mourad beschrijft hem als een vriendelijke, intelligente jongen.

„Ik ben triest over wat er gebeurd is”, laat Mourad weten tijdens een persconferentie. „Hij is en blijft mijn broer. Ik heb geen wrok tegenover hem.” Dat Najim radicaliseerde had Mourad niet aan zien komen. Zijn opkomende sportcarrière dreef een barrière tussen de broers en het contact werd minder. In 2013 ontving de familie een belletje toen Najim al in Syrië zat. Hij had niets laten blijken over zijn vertrek.

Mourad probeerde zijn broer nog te bereiken, maar tevergeefs. „Ik heb geen idee wat mijn broer tot het terrorisme gedreven heeft. We hebben geen veranderingen gezien toen hij radicaliseerde”, zei hij. Zijn advocaat benadrukt dat de taekwondoka de daden van zijn broer „met klem en ondubbelzinnig veroordeelt. We zijn niet verantwoordelijk voor de daden van zijn broer.”

Dood onbevestigd

De familie Laachraoui kreeg geen bevestiging van de dood van Najim. „Ik weet niet of hij in leven is”, zei Mourad tijdens de persconferentie. Hij werd gevraagd naar het feit dat de media zijn broer dood hebben verklaard, waarop hij antwoordde: „U bent het die dat zegt.”

Mourad Laachraoui is zesde van de wereld in de categorie onder de 54 kilo. Hij hoopt dat de gebeurtenissen zijn sportcarrière niet zullen beïnvloeden. Mourad liet dan ook weten dat hij de Belgische kleuren wil blijven verdedigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Broer terrorist Brussel koestert ‘geen wrok’
Sluiten