Astrid Ottens
Astrid Ottens Nieuws 16 mrt 2016

Breivik: ‘Het zou menselijker zijn mij te doden’

De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik stelt de staat verantwoordelijk voor zijn dood als zijn ‘inhumane’ behandeling zo doorgaat. Dat heeft hij woensdag op een rechtszitting in de gevangenis gezegd.

Slachtoffer

,,Ik ben een slachtoffer van justitie. Ik word slechter dan een dier behandeld”, klaagde de 37-jarige extremist die is veroordeeld wegens het vermoorden van 77 mensen, overwegend minderjarigen.

Breivik beschuldigt de staat ervan hem onmenselijk te behandelen. Hij zit al meer dan 4,5 jaar in een isoleercel en wil meer bewegingsvrijheid en privacy. Hij beroept zich op de Europese Conventie voor Mensenrechten.

Zelfmoord

Breiviks zaak tegen de overheid begon dinsdag, woensdag sprak hij voor het eerst zelf. ,,Het zou menselijker zijn om mij te doden dan mij geïsoleerd vast te houden. Het isolatieregime is er op gericht mij zelfmoord te laten plegen en dat is zeker niet gelukt.’’ Verder klaagde Breivik over slechte magnetronmaaltijden, een gebrek aan koffie en tabak en zijn behandeling in het algemeen.

De zittingen worden tot en met vrijdag gehouden in een sporthal in de gevangenis waar Breivik wordt vastgehouden. Die staat in Skien, 130 kilometer ten zuidwesten van Oslo. Breivik kreeg 21 jaar cel wegens een aanslag in Oslo en een massamoord in een jongerenkamp in Utoya in 2011. Hij wordt nog steeds gemotiveerd door racistisch en ultrarechts gedachtegoed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Breivik: ‘Het zou menselijker zijn mij te doden’
Sluiten