Andrea Peelen
Andrea Peelen Nieuws 9 mrt 2016

Beveiligers Schiphol staan niet meer op scherp

De invoering van een nieuw beveiligingssysteem op Schiphol vorig jaar heeft niet geleid tot het gewenste effect. Integendeel, een te hoge werkdruk van de beveiligers, lange wachtrijen en een verhoogd risico op onveilige situaties zijn het gevolg.

Dat komt naar voren in een enquête van FNV Beveiliging onder de bijna 550 beveiligers. De resultaten worden woensdagmiddag aangeboden aan de directie van Schiphol.

De resultaten van de enquête zijn schokkend, stelt FNV: 66 procent van beveiligers vindt dat de veranderingen sinds juni 2015 een negatief effect hebben op hun alertheid, wat de risico’s voor de veiligheid vergroot. Ze zeggen last te hebben van lawaai, extreme temperaturen en de verlichting. Ook moeten ze vaak te lang achtereen doorwerken.

Bezuiniging

De problemen worden volgens FNV veroorzaakt doordat Schiphol al jarenlang bezuinigt op beveiliging, als gevolg van een moordende concurrentieslag waarin het vliegveld is verwikkeld met andere luchthavens.

FNV benadrukt dat het onderzoek is gedaan tijdens de winterperiode wanneer het relatief rustig is. Ook in deze periode bleek de werkdruk onder beveiligers hoog: bijna 90 procent vindt dat de werkdruk sinds juni 2015 is toegenomen, omdat er te weinig personeel wordt ingezet.

Meer personeel nodig

De beveiligers pleiten voor meer personeel en strikte naleving van de de normen voor veilig en gezond werk, inclusief een pauze van dertig minuten om de twee uur. Ook willen ze dat de problemen rond lawaai en verlichting worden opgelost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Beveiligers Schiphol staan niet meer op scherp
Sluiten