Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 18 mrt 2016 / 14:35 uur

Veel geprezen politiepaard Eric (30) overleden

Van 1990 tot 2009 was hij bij elke noemenswaardige voetbalrel in Amsterdam aanwezig en ook bij het huwelijk van koning Willem-Alexander en Máxima ontbrak hij niet: politiepaard Eric. Het paard, dat zijn naam te danken heeft aan de Amsterdamse oud-hoofdcommissaris Eric Nordholt, is woensdag op 30-jarige leeftijd overleden.

Het dappere politiepaard overleed op De Paardenkamp in Soest. „Eric was gaan liggen, we moesten hem ondersteunen om hem in de benen te krijgen. Dat lukte niet, dus hebben we besloten hem te laten inslapen”, vertelt IJsbrand Muller (49), beheerder van De Paardenkamp in Soest aan het AD.

Eric had de laatste weken steeds vaker last van ouderdomskwalen, toch kwam zijn overlijden onverwachts. „Hij heeft geen pijn gehad en heeft niet geleden. Eric was een trots paard en heeft dat tot het laatste moment uitgestraald”, gaat Muller verder.

Pensioen

Na 19 jaar trouwe dienst ging het politiepaard in 2009 met pensioen op De Paardenkamp, het nationaal rusthuis voor paarden in Soest. Eric werd door de politie geëscorteerd en feestelijk onthaald door honderden mensen.

Er wordt beweerd dat Eric het dapperste politiepaard van Amsterdam was: een boegbeeld. „Eric was een commandantpaard, hij ging altijd voorop in de strijd. Dat was ook aan hem te merken: hij ging voor niemand aan de kant", herinnert Muller zich. „Als we zijn stal wilden ophooien, weigerde hij aan de kant te gaan. Hij was eigenzinnig, maar niet lastig. Een echte Groninger, zeiden we hier weleens.r

Voetbalrellen

Eric was aanwezig bij het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima in 2002, maar hij zal door het Amsterdamse korps vooral worden herinnerd om zijn heldhaftige optredens bij voetbalrellen. Zo werd hij bij een wedstrijd tussen Ajax en NEC ooit bekogeld met stenen en liep hij een ernstige hoofdwond op. Terwijl het bloed over zijn hoofd gutste, liet Eric zich niet uit het veld slaan. „Omroep MAX zond ooit een filmpje van die rellen uit. Daarop was te zien dat Eric gewoon bleef staan terwijl er stenen naar hem werden gegooid. Hij had er een klein littekentje door op zijn hoofd”, vertelt Muller.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veel geprezen politiepaard Eric (30) overleden
Sluiten