Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 31 mrt 2016 / 06:09 uur

Bedreigd en uitgebuit bij werk voor WK-miljonairs

„Het is alsof ik in de gevangenis zit. Het werk is moeilijk, we werken urenlang in de zon. Toen ik voor de eerste keer over mijn situatie klaagde, zei de manager: ’Als je wilt klagen kan dat, maar dan zullen er consequenties zijn. Als je in Qatar wilt blijven, houd je dan rustig en werk door.’ Nu ben ik gedwongen in Qatar te blijven en door te werken.”

Dit is het verhaal van metaalbewerker Deepak, een van de tienduizenden arbeiders in Qatar die bouwen aan stadions voor het WK voetbal in 2022.

Mooie praatjes

Amnesty International onderzocht of de mooie praatjes van wereldvoetbalbond FIFA, die beterschap beloofde, daadwerkelijk zijn omgezet in daden. Daarvoor spraken zij met diverse arbeidsmigranten, veelal afkomstig uit Bangladesh, India en Nepal.

De conclusie is onthutsend: „De FIFA belooft al vijf jaar lang stappen te zullen ondernemen om de schending van de mensenrechten van arbeiders aan te pakken, maar tot nu toe is nagenoeg geen enkele verbetering te constateren”, aldus onderzoekers van Amnesty.

Veel arbeiders hebben tot wel 3.850 euro betaald aan tussenpersonen om in aanmerking te komen voor een baan in Qatar.

Smerige woningen

Daarvoor worden ze echter nauwelijks beloond. Ze wonen in smerige en krappe accommodaties en krijgen vaak maar de helft betaald van wat hen was beloofd. Soms worden ze zelfs maandenlang helemaal niet betaald.

Wie erover klaagt, wordt bedreigd. Paspoorten worden ingenomen, waardoor de migranten niet meer kunnen vertrekken. Om toch nog wat geld te verdienen, blijven ze maar doorwerken.

Ook weigeren de werkgevers vaak om een verblijfsbewijs af te geven, waardoor de arbeiders het risico lopen op detentie of uitzetting.

Dwangarbeid

Bij één bedrijf constateerde Amnesty dat er sprake was van dwangarbeid. Arbeidsmigranten werden gedwongen om tegen hun wil te werken, met dreigementen dat ze geen salaris zouden krijgen bij weigering, als ze zouden proberen van baan te veranderen of het land wilden verlaten.

„De omstandigheden waarin arbeidsmigranten moeten werken en leven en de karige betaling staan in verschrikkelijk contrast met de riante salarissen die de voetballers opstrijken die straks in Qatar zullen spelen,” zegt Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland.

Amnesty roept grote sponsors zoals Adidas, Coca Cola en McDonalds op de druk op de FIFA op te voeren om de organisatie zo te dwingen de uitbuiting van arbeiders tegen te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bedreigd en uitgebuit bij werk voor WK-miljonairs
Sluiten