Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 28 mrt 2016 / 13:00 uur

Amsterdam wilde 20 jaar geleden al ‘Cruijffstadion’

Het is een kwestie van tijd voordat de Amsterdam ArenA de naam krijgt van Johan Cruijff. En daarmee krijgen de Amsterdammers twintig jaar later alsnog hun zin.

Want nog voordat het stadion in 1996 de deuren opende lag de naam, bedacht door een peperduur marketingbureau, al onder vuur.

Nadat bekend was gemaakt dat het multifunctionele en eerste overdekte stadion van Europa Amsterdam ArenA zou gaat heten, roken verschillende ondernemers geld.

Pizzeria

Van alles en nog wat bleek Arena te heten. Snackbars, een uitgever, pizzeria, zwembroeken en kapperszaken. Je kon het zo gek niet bedenken of het had dezelfde naam als het nieuwe stadion.

En sommigen van die ondernemers wilden geld voor ’hun’ naam. Claims werden ingediend, maar de rechters veegden met vrijwel alle goudzoekers de vloer aan. Bezoekers die per abuis naar het stadion zouden gaan in plaats van naar de pizzeria, daar geloofden zij niet zo in.

Budgethotel

Eén handige zakenman bleek echter sterk te staan. Paul Hermanides. Eigenaar van budgethotel en discotheek Arena in Amsterdam Oost. Het argument dat wanneer hij een artiest zou boeken, bezoekers mogelijk in de veronderstelling konden verkeren dat ze naar het stadion moesten, sneed hout.

Hermanides kreeg gelijk van de rechter. De naam moest van het stadion af. Op dat moment was al een felle lobby gestart onder Amsterdammers om de naam Johan Cruijff aan de sporttempel te verbinden.

Cruijff wilde het

Nadat een enquête had uitgewezen dat veruit een merendeel van de Amsterdammers Cruijff als naamgever wilde (met Jaap van Praag als tweede), werd de maestro zelf om zijn mening gevraagd. Ook hij wilde het graag, maar zei meteen al dat de mensen die erover moesten beslissen dit vast niet zouden doen.

Uiteindelijk kwam het ook niet zo ver. De stadiondirectie kocht de naam van Hermanides af voor een miljoen gulden en de Amsterdam ArenA was een feit.

Feyenoord

Dat de naam Cruijff dus niet werd gebruikt, kwam volgens de directie doordat Cruijff nog leefde. Je wist nooit wat hij nog allemaal zou gaan doen. Misschien wel trainer van Feyenoord worden.

Cruijff zelf vond het allemaal maar kinderachtig. „Er is altijd wel een reden te verzinnen om het stadion niet mijn naam te geven,” zei hij.

Maar nu zijn met Cruijff ook alle redenen uitgestorven. Alleen de nabestaanden en de aandeelhouders van het stadion kunnen het omdopen van de ArenA nog voorkomen. Maar die kans lijkt uitermate klein.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Amsterdam wilde 20 jaar geleden al ‘Cruijffstadion’
Sluiten