Metro
Metro Nieuws 29 mrt 2016 / 20:55 uur

Aboutaleb: Wees alert maar word niet paranoïde

Het is belangrijk dat bewoners alert zijn. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dinsdagavond op een bijeenkomst voor bewoners in Rotterdam-West. Die bijeenkomst was georganiseerd voor omwonenden van twee woningen waar de politie zondag vier terrorismeverdachten aanhield. De operaties van de antiterreureenheid hadden veel impact op de buurtbewoners.

Gebruik naast je ogen en oren ook je onderbuikgevoel”, zei Aboutaleb. „Dat is soms een belangrijke graadmeter, maar laten we niet paranoïde worden.” Hij sprak van een gemoedelijke bijeenkomst; ongeveer honderd mensen kwamen erop af. Volgens hem zijn mensen niet angstig, maar wel verontrust. „Het feit dat hier wat is gebeurd, zegt nog niet dat hier veel meer aan de hand is.” Aboutaleb herhaalde dat er geen aanwijzingen zijn voor een concrete aanslag.

Duidelijkheid

„We hebben meer duidelijkheid gekregen over wat er is gebeurd”, stelde een man die de bijeenkomst bijwoonde. „De mensen wilden vooral weten of de buurt veilig is. De burgemeester wist wel waar hij over sprak.” Aboutaleb zei bij aankomst dat de informatieavond vooral moest dienen „om angstgevoelens weg te nemen”.

Aanhoudingen

De politie hield in de wijk zondag een Fransman aan op verdenking van betrokkenheid bij het voorbereiden van een terroristische aanslag. Daarnaast werden nog drie verdachten uit Algerije aangehouden. Aan de Mathenesserweg en de Burgemeester Meineszstraat in Rotterdam-West werden woningen doorzocht waar de verdachten verbleven. De Algerijnen die werden aangehouden zijn mannen van 43, 47 en 35 jaar oud.

Verschillende omwonenden moesten zondagavond tijdelijk hun woning verlaten omdat er naar mogelijke explosieven werd gezocht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aboutaleb: Wees alert maar word niet paranoïde
Sluiten