Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Nieuws 15 mrt 2016 / 18:45 uur

62.000 paaltjes vervangen voor nieuwe betaalwijze ov

Inchecken met je bankpas in plaats van met je OV-chipkaart wordt het nieuwe reizen. Maar voordat dit mogelijk is, zal er een hoop aangepast moeten worden. Zo moeten 62.000 incheckpaaltjes en -poortjes bij alle vervoerders in Nederland vervangen worden om het inchecken met de bankpas mogelijk te maken. Dat zeggen de directeuren van vervoersbedrijf HTM en Translink, het bedrijf achter de OV-chipkaart, dinsdag.

Ov-chipkaart

De OV-chipkaart blijft wel gewoon bestaan, als het aan de directeuren ligt. Daarom moeten de poortjes voor zowel de OV-chipkaart als voor de bankpas geschikt zijn. „Het gaat erom dat mensen zelf kiezen hoe zij willen reizen”, aldus Arco Groothedde, directeur van Translink.

Het is een flinke klus om die paaltjes te vervangen. Toch hoopt Groothedde de kosten voor het betalen met de bankpas laag te kunnen houden voor de reizigers. Zo hoeven zij bijvoorbeeld geen geld te betalen voor een nieuwe kaart.

Hoe werkt het?

Ongeveer een derde van de bankpassen in Nederland is inmiddels uitgerust met een nfc-chip. Hierdoor kunnen mensen zonder een pincode in te voeren, betalen bij bijvoorbeeld de supermarkt. Deze technologie is niet nieuw, maar moet wel in de toekomst toe te passen zijn in het openbaar vervoer.

Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt als je tussendoor iets betaalt met de bankpas waar je ook mee incheckt. „Dat zijn zaken die we nog onderzoeken”, zegt Groothedde.

Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP

Reizigers mogen zelf weten of zij zich laten registreren. Zonder registratie is het nog niet mogelijk om de details van je reis in te zien. Degenen die zich wel aanmelden, kunnen gebruikmaken van de bijbehorende app of online kijken. Zo blijft het mogelijk om reiskosten op te vragen. Ook kan je in je bankafschriften de gemaakte kosten terugvinden, maar dat kan vrij onhandig zijn, vindt ook Translinkdirecteur Groothedde.

Proefrit

Dinsdag maakten HTM, NS en Translink een proefrit in een Haagse tram. Na een paar pogingen van HTM-directeur Jaap Bierman lukte het dan toch om in te checken met zijn pinpas. Eind 2016 zal een selecte groep reizigers deze nieuwe betaalwijze testen. Na de onderzoekspilot met reizigers van HTM en NS, die zes maanden duurt, evalueren de vervoersbedrijven om een landelijke uitrol van de nieuwe betaalwijze mogelijk te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
62.000 paaltjes vervangen voor nieuwe betaalwijze ov
Sluiten