Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Nieuws 8 mrt 2016 / 07:43 uur

5 vragen over Internationale Vrouwendag

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Over de hele wereld wordt de vrouw in het zonnetje gezet. Vrouwen doen deze dag iets kleins voor de buurvrouw, voor vriendinnen of voor moederlief. Maar deze dag is niet per se daarvoor in het leven geroepen. Waarom bestaat deze dag dan wel? En bestaat er ook een speciale dag voor mannen? Metro zet de belangrijkste vragen over Internationale Vrouwendag op een rijtje.

1 Wat vieren we deze dag?

Internationale Vrouwendag is het gevolg van vroegere vrouwenemancipatie. De Duitse politica Clara Zetkin streed voor vrouwenrechten in haar geboorteland. Zij kreeg maar weinig gehoor en startte het socialistische vrouwenblad Die Gleichheit (De gelijkheid). Zo zocht ze steun van vrouwen uit andere Europese landen. In 1910 kwam er een vrouwenconferentie in Kopenhagen. Op deze conferentie werd besloten dat er een Internationale Vrouwendag moest komen. Het vrouwenkiesrecht zou op deze dag centraal moeten staan. Vrouwendag werd toen nog op willekeurige dagen gehouden.

2 Waarom valt het op 8 maart?

Op 8 maart 1917 kwamen vrouwen in Sint-Petersburg in opstand tegen de verschrikkelijke gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog. Ook was er een ernstig voedseltekort. Door deze demonstratie en de revolutie kwamen de communisten aan de macht. Vrouwendag werd daarna vooral in communistische kringen gevierd op 8 maart.

Pas in 1978 is Internationale Vrouwendag erkend door de Verenigde Naties. Nu worden er over de hele wereld allerlei activiteiten georganiseerd om vrouwenrechten te steunen. Hoewel de positie van de vrouw in Nederland best goed is, is hier altijd nog verbetering mogelijk.

3 Wat doen we op Internationale Vrouwendag?

Vrouwendag kan je op verschillende manieren vieren, vertelt Aletta Makken. Makken houdt in haar eentje de Internationale Vrouwendagwebsite in de lucht. Volgens haar is Vrouwendag nog steeds relevant: “Op zo veel gebieden heeft de vrouw nog een slechte positie. Denk aan ongelijke behandeling, de verdeling van zorgtaken en ongelijke beloningen”. Hoe je de dag in kan vullen, is heel verschillend. “Er worden door heel Nederland activiteiten georganiseerd. Dit zijn er zo veel, dat je hier helemaal zelf invulling aan kunt geven”, zegt Makken.

4 Welk thema staat dit jaar centraal?

Elk jaar heeft een ander thema. Dit jaar is dat Sisterhood oftewel zusterschap. Vrouwen moeten er voor elkaar zijn en elkaar steunen. Het gebeurt nog te vaak dat vrouwen elkaar bekritiseren of aanvallen. In plaats daarvan zouden vrouwen elkaar moeten accepteren: ongeacht je huidskleur, achtergrond of cultuur. We zijn allemaal zusters van elkaar, althans, dat is het idee.

5 Hoe zit het dan met de mannen?

Mannen niet getreurd: er is ook een Internationale Mannendag. Vandaag staat de vrouw centraal, maar op 19 november is dat de man. Want waarom zou er alleen een speciale dag voor de vrouw zijn? Dat is gelukkig niet de enige reden waarom deze dag bestaat. Het doel van deze dag is onder meer om positieve, mannelijke rolmodellen te promoten. Niet alleen de man als filmster of sporter. Ook de bijdragen die de man levert aan de maatschappij krijgen extra aandacht.

Wereldwijd kan je de activiteiten in de gaten houden op Twitter via de hashtag #PledgeForParity en #IWD2016. Voor activiteiten in Nederland kan je @IntVrouwendag volgen.

https://twitter.com/AnneArdon/status/706825687995457536

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 vragen over Internationale Vrouwendag
Sluiten