Jennifer Schoorlemmer
Jennifer Schoorlemmer Nieuws 24 mrt 2016

40 jaar cel voor volkerenmoord en oorlogsmisdrijven

De voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic heeft 40 jaar gekregen voor volkerenmoord en oorlogsmisdrijven. Dat vonnis heeft het Joegoslavië-Tribunaal donderdag uitgesproken.

De rechter zei donderdag dat Karadzic schuldig is bevonden aan tien van de elf aanklachten, waaronder de volkerenmoord in Srebrenica in 1995. Ook is Karadzic schuldig bevonden aan de gijzeling van tweehonderd VN-soldaten in mei 1995, meldt het ANP.

Etnische zuivering

Karadzic wordt gezien als een van de grootste organisators van de Joegoslavische burgeroorlog. Tussen 1992 en 1995 vielen meer dan 100.000 doden. Karadzic stond aan het hoofd van de Servische Democratische Partij. De partij wilde een eigen Service republiek in Bosnië. Daar moesten wel alle Bosnische Kroaten en moslims voor verdwijnen. Daarmee kwam een etnische zuivering op gang.

Levenslang

De uitspraak van donderdag is acht jaar na zijn arrestatie. Karadzic was jaren ondergedoken voordat hij in Belgrado gevonden werd. De straf van 40 jaar is eigenlijk levenslang. Karadzic is 70 jaar en komt waarschijnlijk nooit meer vrij. Hij zit sinds 2008 al vast in de gevangenis van Scheveningen. Karadzic is na zijn proces gelijk in beroep gegaan. Dat laten zijn advocaten weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
40 jaar cel voor volkerenmoord en oorlogsmisdrijven
Sluiten