Els Anker
Els Anker Nieuws 18 feb 2016 / 07:26 uur

Ziek of werkloos? In Nederland zit je goed

Nederland is één van de gunstigste landen om ziek of werkloos te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van carrièremarktplaats Glassdoor.

Als er wordt gekeken naar werkloosheidsuitkeringen, ouderschapsverlof, vakantiedagen en doorbetaling bij ziekte, scoort Nederland hoog in vergelijking met de andere veertien onderzochte EU-landen. De top drie wordt aangevoerd door Denemarken, Frankrijk en Spanje. Zij bieden de beste sociale voorzieningen aan voor de bevolking.

„Arbeidsrecht en arbeidsomstandigheden zijn complexe verantwoordelijkheden voor overheden”, aldus Andrew Chamberlain van Glassdoor. „De juiste balans vinden is nooit eenvoudig. Geen enkele overheid heeft een onbeperkt budget, maar Nederland is bijzonder genereus wanneer het om betaald ouderschapsverlof en ziekteverlof gaat.”

Werkloosheid

Heb je even geen werk? Dan zit je in Denemarken het beste. Mensen die werkloos zijn krijgen namelijk een uitkering van 90 procent van hun laatstverdiende loon, gedurende maximaal twee jaar. Uit het onderzoek blijkt dat Nederland en België ook aantrekkelijke voorzieningen bieden, afhankelijk van de arbeidsduur en de geleverde sociale bijdragen.

Ziekte

De verschillen tussen landen voor wat betreft betaald ziekteverlof zijn aanzienlijk. Betaald ziekteverlof is het gunstigst in Nederland, waar je maximaal 104 weken afwezig kan zijn. Je ontvangt bovendien gedurende de hele periode 70 procent van je salaris. In Zwitserland worden werknemers ten minste drie weken doorbetaald, in Ierland is dat afhankelijk van de bepalingen in het contract.

Kersverse mama

Als je net je huishouden hebt uitgebreid met een kindje, ben je in elk Europees land verzekerd van minimaal veertien weken verlofperiode als moeder. De langste verlofperiode wordt aangeboden in het Verenigd Koninkrijk (52 weken), gevolgd door Ierland (42 weken). In Nederland heb je recht op in totaal 16 weken verlof.

Qua salaris ontvangen kersverse moeders gedurende hun hele zwangerschapsverlof in Nederland, Denemarken, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje 100 procent van het laatst verdiende loon. Minder gunstig zit je als moeder in Ierland, dat de laagste doorbetaling biedt. Van de 42 weken verlof worden er 26 uitbetaald, met een vast bedrag van €230 per week.

Vaderverlof

Vaderverlof is niet wettelijk geregeld binnen de Europese Unie. Daardoor lopen de rechten voor nieuwe vaders zeer uiteen. Finse vaders komen in aanmerking voor 45 dagen verlof, gevolgd door Spanje (15) en Frankrijk (11). Duitse, Ierse en Zwitserse vaders krijgen helemaal niets.

Vrije dagen

Met acht feestdagen en twintig wettelijke bepaalde vakantiedagen scoort Nederland slecht in vergelijking met andere Europese landen. Ter vergelijking: Zweden, Frankrijk en Denemarken bieden minimaal 25 vrije dagen per jaar, waar de feestdagen nog bijgeteld moeten worden. Vooral Spanje is, met 14 dagen, een fantastisch land voor nationale feestdagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ziek of werkloos? In Nederland zit je goed
Sluiten