Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 18 feb 2016 / 11:30 uur

Zeehonden stranden op de kust door harde wind

Door de harde wind van de laatste tijd hebben jonge en verzwakte zeehonden het moeilijk. Ze stranden op de kust en op zandbanken. Ecomare heeft inmiddels 27 zeehonden in de opvang.

De harde westerwind eist veel energie van zeehonden die verzwakt zijn. Ecomare kreeg de laatste tijd dan ook veel meldingen binnen van gestrande zeehonden. „Wij zijn zelfs een keer weggeweest om een zeehond op te halen en kwamen er met vier terug”, zegt Kim Custers van Ecomare.

Verzwakt

Normaal gesproken zouden er helemaal geen zeehonden moeten aanspoelen, zegt Custers. „De gewone zeehonden zijn al ruim een half jaar oud en in principe groot genoeg om voor zichzelf te zorgen.” De verzwakt exemplaren zijn echter vatbaar voor longworm dat in de vis zit.

De zeehond krijgt het hierdoor steeds moeilijker met jagen waardoor hij aanspoelt op de kust of zandbank. „Een zeehond lag voor de ingang van een strandpaviljoen, zo hoog kwam het water”, zegt Custers.

Laat jagen

De grijze zeehonden zijn zo’n twee maanden oud. Custers denkt dat zij te lang hebben gewacht met zelf op jacht gaan nadat ze zich eerst vetgemest hebben met moedermelk. „Toen ze uiteindelijk wilden gaan jagen, was het water heel onrustig. Leren jagen is dan een grote uitdaging.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zeehonden stranden op de kust door harde wind
Sluiten