Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 15 feb 2016 / 16:25 uur

Yara (15) sloeg 3 klassen over, studeert in Londen

Ze las de sprookjes van de gebroeders Grimm toen ze 3 jaar oud was, op de basisschool leerde ze zichzelf Latijn en ze was 9 jaar toen ze naar de middelbare school ging. De Nederlandse Yara Finne Hallenga is nu 15 jaar en studeert aan de universiteit in Londen: King’s College. Dat ze zo jong al studeert, komt doordat ze in totaal drie klassen oversloeg.

Hoogbegaafd

Het mag duidelijk zijn: Yara is hoogbegaafd. En hoewel dat voor sommigen een geweldige gave lijkt waardoor je heerlijk non-stop kan relaxen op school, ervaart Yara dat niet zo. „Ik snap dat mensen dat denken, maar voor mij is verveling echt niet leuk. Een les gaat zo langzaam als je dingen meteen snapt. Er is geen enkele uitdaging. Saaie dagen zijn niet leuk. Je verliest alle motivatie.”

Gelukkig voor Yara hoefde er op haar scholen weinig strijd gevoerd te worden om een klas over te slaan. Eerst sloeg ze er twee over op de basisschool, daarna nog eens een op het gymnasium. „Telkens na zo’n overstap was het even aanpoten. Je mist uitleg, met bijvoorbeeld wiskunde op de middelbare school was dat even lastig. Maar ik had de boeken, dus leerde ik mezelf de stof die ik miste.”

Studie

Bij uitdaging gaat Yara het hardst, en daaraan nu geen gebrek op King’s College. Ze studeert klassieke talen gecombineerd met Engels, een studie die in Nederland in deze vorm niet bestaat.

Nadeel van zo jong studeren: 16- en 18-plusfilms mag Yara niet zien, zelfs niet als het voor educatieve doeleinden is bedoeld. „Mijn klasgenoten en vrienden zijn allemaal zo rond de 18, 19 jaar. Eén vak mag ik nu niet doen, vanwege films die daarin worden getoond.”

Party?

Ook uitgaan, autorijden, alcohol drinken, het zit er niet in voor Yara. „Mijn vrienden gaan wel naar een club of bar, maar ik kan dan niet mee. Ik heb daar ook eigenlijk geen behoefte aan. Ik ga wel naar schoolfeestjes of evenementen, maar dan drink ik geen alcohol. Aan het einde van de avond snap ik de humor van mijn vrienden vaak niet meer, prima, dan ga ik gewoon naar huis.”

Last van haar jonge leeftijd tussen oudere klasgenootjes heeft ze naar eigen zeggen nooit gehad. „Op de middelbare school was ik erg klein, dan werd er weleens ‘hey kleine’ naar me geroepen, maar dat is alles. Nu, op de universiteit, vinden klasgenoten het interessant. Als ik vertel dat ik 15 jaar ben, willen ze vooral weten hoe ik dit allemaal dan gedaan heb.”

Heimwee

Toch is er ook een minpunt: heimwee voor de 15-jarige die nu plots helemaal voor zichzelf moet zorgen. „Ik heb aardig wat heimwee, maar dat komt, denk ik, niet alleen omdat ik zo jong ben, ik ben gewoon een familiemens.”

Reageer op artikel:
Yara (15) sloeg 3 klassen over, studeert in Londen
Sluiten