Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 11 feb 2016 / 07:38 uur

Werkstress dwingt ons tot meerdere vakanties

Stress op het werk en een gebrek aan vrije tijd in het dagelijks leven zorgt ervoor dat we steeds vaker een korte vakantie plannen. Vergeleken met tien jaar geleden gaat 70% van de Nederlanders nu meer op vakantie. Ongeveer een derde van de Nederlanders wil het liefst drie tot vier keer per jaar weg.

Lekker uitgerust

Ontspannen gaat ons eenmaal op vakantie prima af. Meer dan een derde (36,5%) ontspant zich al volledig zodra de reis naar de bestemming wordt gemaakt. Zes op de tien Nederlanders voelt zich dan ook uitgerust na een shortbreak vakantie, zo blijkt uit het onderzoek van Center Parcs naar ervaringen rondom korte vakanties.

De werksituatie (36,6%) en gebrek aan vrije tijd (26,9%) zijn belangrijke stressfactoren waardoor er meer behoefte is om er even tussenuit te gaan. Men gaat graag op een korte vakantie om tijd door te brengen met dierbaren. Ook willen Nederlanders even uit de dagelijkse sfeer en tot rust komen.

Relaxen belangrijk

Hoewel voor sommigen de vakantierust al begint op weg naar de bestemming, ontspant bijna de helft van de Nederlanders pas eenmaal aangekomen op vakantie. Vakantiegangers vinden het belangrijk om tijdens een korte vakantie te relaxen.

Ook activiteiten voor kinderen en de mogelijkheid om van de natuur te genieten zijn belangrijke aspecten. Uit eten, wandelen en zwemmen zijn de meest ontspannende activiteiten voor Nederlandse vakantiegangers, blijkt uit het onderzoek.

Weekje nagenieten

Terwijl meer dan twintig procent van de vakantiegangers vol energie zit nadat men even is weg geweest, blijft het lastig om het prettige gevoel aan te houden.

Uit onderzoek blijkt dat bij meer dan twee derde van de Nederlanders het gevoel van rust maximaal een week behouden blijft. „Drie weken op het strand bakken aan de Costa del Sol, een week wandelen en kamperen in de bergen of een lang weekendje weg: de effecten op gezondheid en welbevinden zijn vergelijkbaar en over het algemeen van korte duur’’, aldus vakantieonderzoekster en auteur van ‘De kunst van het vakantievieren’, Jessica de Bloom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Werkstress dwingt ons tot meerdere vakanties
Sluiten