Carolien Tsao
Carolien Tsao Nieuws 11 feb 2016 / 15:05 uur

Vrouw in coma na ongeluk, bevalt van gezonde baby

Na een auto-ongeluk in oktober 2015 loopt Veronika Tlustla, die op dat moment vijf maanden zwanger is, beschadigingen aan haar nek en hersenen op, en raakt ze in een coma. Maanden vecht ze voor het leven van haarzelf en de baby, wat voordelig uitpakt. Ze heeft een kerngezonde baby ter wereld gebracht.

Middels een keizersnede is Daniël eind januari in een ziekenhuis in Tsjechië geboren. En nu de baby uit het lichaam van Veronika gehaald is, toont ze zelf ook langzaamaan tekenen van herstel. Ze reageert steeds meer op haar omgeving en de mensen om haar heen. Bovendien heeft ze al een paar keer haar ogen geopend.

Bewust gewacht

De dokters hebben bewust een paar maanden gewacht tot ze het kind uit de baarmoeder verwijderden. Zo kon de baby nog groeien tot hij een acceptabel gewicht zou hebben bij de geboorte. ,,Op het moment dat we zagen dat Veronika’s conditie niet stabiel genoeg meer was om zwanger te blijven, hebben we besloten de zwangerschap te beëindigen”, vertelt dokter Dagmar Seidlova aan Mirror. ,,Ik zeg niet dat Veronika er zelf weer helemaal bovenop komt, maar haar conditie wordt hoe dan ook beter.”

Met Daniël ging het zo goed dat hij naar huis mocht met zijn tante Andrea. Zij neemt voorlopig de zorg van de baby op zich. ,,Hij is geweldig”, zegt ze. ,,Zeker als je bedenkt wat hij al allemaal heeft meegemaakt. Het is een vechtertje.”

Overplaatsing

Veronika’s familie verwacht dat de moeder snel zelf van haar zoontje kan genieten. Ze wordt van het ziekenhuis in Brno, waar Daniël is geboren, overgebracht naar een speciale kliniek in Praag. Hier krijgt ze de best passende behandeling om haar herstel te optimaliseren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrouw in coma na ongeluk, bevalt van gezonde baby
Sluiten