Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 1 feb 2016

Vogels botsen vaker met vliegtuig door voedselaanbod

Te veel aantrekkelijk voedsel voor vogels rond luchthaven Schiphol, heeft er vorig jaar voor gezorgd dat het aantal botsingen met vliegtuigen voor het eerst in tijden is gestegen. De Partij voor de Dieren (PvdD) wil daarom dat in het naastgelegen landbouwgebied het voedselaanbod aangepast en verlaagd wordt.

Het relatief warme weer vorig jaar heeft eraan bijgedragen dat er nog meer voedsel beschikbaar was voor vogels. Dit heeft geleid tot meer botsingen blijkt volgens de PvdD uit schattingen van Schiphol. Exacte aantallen zijn nog niet bekend.

Aanvaringen

„Ondanks het continue vergassen van ganzen, lijkt het aantal aanvaringen te stijgen”, zegt Johnas van Lammeren, fractievoorzitter van de PvdD in Amsterdam. Hij concludeert hieruit dat het vergassen van deze vogels niet blijkt te werken. Van Lammeren wil dat het stadsbestuur bij de provincie Noord-Holland aandringt op andere methoden om vogels weg te houden bij vliegtuigen.

Warme winter

De partij vraagt om efficiënte en diervriendelijke maatregelen zoals het onaantrekkelijk maken van het gebied rondom de luchthaven. „Dit kan door het landbouwaanbod aan te passen en rekening te houden met de effecten van klimaatverandering. Door de warme winter was er veel voedsel.”

Onvoorspelbaar

Van Lammeren haalt in de vragen die hij stelt aan het Amsterdamse stadsbestuur ook vogelbioloog Buurma aan die zegt dat „de ganzenjacht het gedrag van vogels alleen maar onvoorspelbaarder maakt waardoor ze veel vaker door vliegroutes gaan vliegen”.

Amsterdam is aandeelhouder in Schiphol. Daarom wil de PvdD dat het stadsbestuur de luchthaven er op wijst dat ook zij bij de provincie een pleidooi houden voor het drastisch verlagen van het voedselaanbod.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vogels botsen vaker met vliegtuig door voedselaanbod
Sluiten