Zoë Boven
Zoë Boven Nieuws 26 feb 2016 / 19:10 uur

Vermiste Nederlanders weer veilig in Noors hotel

De dertien Nederlandse wandelaars die vermist waren in Noorwegen, zijn in goede gezondheid teruggevonden. Ze zijn aangekomen in een hotel in Grotli, daar werd het thuisfront bijgepraat over het avontuur.

Alle groepsleden zijn rond 16.00 uur vanmiddag van de berg gehaald. Aan het begin van de avond kwamen ze aan in het hotel. De groep kwam vanochtend in de problemen door slechte weersomstandigheden en zond twee keer een noodsignaal uit.

Hut

De wandelaars vonden beschutting in een hut. „Ze hebben vanochtend alarm geslagen, maar niet omdat ze in acute nood verkeerden”, zegt Friso Teerink van natuurreisbureau Nivon. ,,Ze zaten in een hut en hadden etenswaar bij zich, maar konden niet meer wegkomen door de sneeuw en de storm.”

Barre omstandigheden

De hulpactie verliep moeizaam door het slechte weer. In het gebied lag vrijdag op sommige plekken maar liefst 1,2 meter poedersneeuw. Een reddingshelikopter die vrijdagochtend bij de groep probeerde te komen, moest rechtsomkeert maken. De politie probeerde telefonisch contact te zoeken met de Nederlanders, maar tevergeefs.

Het gaat om een groep wandelaars van tussen de 25 en 40 jaar oud. Ze waren al sinds 21 februari op sneeuwschoenen van berghut tot berghut aan het trekken. De reis werd georganiseerd door natuurreisbureau NIVON.​ „Ze verkeren in goede gezondheid en hadden geen idee van alle commotie die rond hun vermissing is ontstaan", besluit Teerink.

Reageer op artikel:
Vermiste Nederlanders weer veilig in Noors hotel
Sluiten