Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 22 feb 2016 / 07:15 uur

Veel webwinkels erbij, ook duizenden weg

Kinderen willen voetballer, brandweerman, juf, piloot of dierenverzorgster worden, maar als het er op aan komt, dan beginnen we toch maar een managementadviesbureau of een webshop. Veel daarvan heffen we net zo snel weer op.

Dat managementadviesbureau was vorig jaar het populairste bedrijfstype onder startende ondernemers. Ruim 12.000 adviesbureaus met management en bedrijfsvoering als specialiteit openden in 2015 de deuren. Dat was meer dan welk ander type bedrijf dan ook.

Deuren sluiten

Er was direct een overschot aan mensen die advies geven. Het bedrijfstype waarvan vorig jaar de meeste deuren werden gesloten is, je raadt het bijna al, het managementadviesbureau. Dat blijkt uit een top 10 die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) maandag publiceert.

Die 12.000 managementadviesbureaus vormen 8 procent van het aantal gestarte bedrijven. Het aantal mensen dat een gat in de markt zag met een webwinkel: 8.000. Ook veel bouwbedrijven en verloskundigen- en paramedicipraktijken (beiden ruim 6.000) werden begonnen.

Eén werknemer

Bijna alle nieuwe bedrijven hadden na de start één werknemer, de oprichter zelf. Bijna 163.000 bedrijven werden in 2015 opgericht, ongeveer 100.000 staakten de werkzaamheden. Van de stoppers, daar zijn ze weer, waren er ruim 7.000 managementadviesbureaus.

Ook hielden 5.000 webwinkels er mee op, 16 procent van het totale aanbod. Het CBS noemt dit cijfer opvallend, omdat de online bestedingen in Nederland al jarenlang toenemen.

Top 10 nieuwe bedrijven

1 Managementadviesbureaus

2 Webwinkels

3 Verloskundigen- en paramedicipraktijken

4 Burgerlijke en utiliteitsbouw

5 Haar- en schoonheidsverzorging

6 Industrieel ontwerp en vormgeving

7 Overige zakelijke dienstverlening (onder meer taxatie roerende goederen en bemiddeling)

8 Overig onderwijs (als afstandsonderwijs, studiebegeleiding en bedrijfsopleiding)

9 Praktijken van medisch specialisten en medische dagcentra

10 Softwareontwikkeling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veel webwinkels erbij, ook duizenden weg
Sluiten