Els Anker
Els Anker Nieuws 4 feb 2016 / 19:00 uur

Tweede Kamer wil mensen snel onder ede horen

De Tweede Kamer wil een nieuw wapen om informatie boven tafel te krijgen: parlementaire ondervraging. Op deze manier moet de Kamer mensen sneller, zo nodig onder ede, kunnen horen.

Controleren

Dat stelt een commissie onder leiding van SP-Kamerlid Ronald van Raak. „Bonnetjes die verborgen blijven, informatie die in een la op een ministerie blijft liggen. Het is hard nodig dat de Tweede Kamer een nieuw wapen in handen krijgt. Een van de belangrijke taken van volksvertegenwoordigers is de regering controleren en daarvoor is goede informatie essentieel”, aldus Van Raak woensdag bij de presentatie van de bevindingen.

Commissie

De Tweede Kamer besloot eind 2013 de commissie in te stellen om te kijken hoe Kamerleden meer te weten kunnen komen over misstanden. De Kamer heeft al de mogelijkheid van een parlementaire enquête. Maar dat is een diepgaand, intensief onderzoek dat lang kan duren. Daarnaast kan de Kamer een hoorzitting of rondetafelgesprek houden om meer informatie te vergaren.

De parlementaire ondervraging is tussenvorm. Personen zijn verplicht om mee te werken, net als bij een enquête.

De komende vijf jaar vindt er een proef plaats met het nieuwe onderzoeksinstrument.

Reageer op artikel:
Tweede Kamer wil mensen snel onder ede horen
Sluiten