Els Anker
Els Anker Nieuws 24 feb 2016
Leestijd: 2 minuten

Studentenvereniging? Dan start je minder snel zaak

Lid van een studentenvereniging? Grote kans dat je dan minder snel geneigd bent om een bedrijf te starten, vergeleken met niet-leden. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De studie toont dat Nederlandse studentenverenigingen een negatieve invloed hebben op het ondernemerschap van haar leden.

Waar studenten die lid waren van een studentenvereniging aan het begin van hun studie nog welwillend stonden tegenover het opzetten van een eigen onderneming, nam dat idee aan het einde van hun studie af.

Focus

„We denken zelf dat een verklaring ligt in de bepaalde focus van studentenverenigingen”, aldus onderzoeker Niels de Ruiter. „Verenigingen concentreren zich voornamelijk op traditionele carrières bij grote multinationals, zoals Shell. Dat perspectief nemen leden over, waardoor ze minder snel overwegen om iets voor zichzelf beginnen.”

Daarnaast vermoedt De Ruiter dat mensen met een lidmaatschap over het algemeen collectiever zijn ingesteld dan niet-leden. Zij trekken zich dan ook meer aan wat hun omgeving van hun keuzes vindt, die zich doorgaans op de traditionele arbeidsmarkt bevindt.

Ingrediënt

Toch zou het lidmaatschap van een studentenvereniging ook juíst een essentieel ingrediënt kunnen vormen voor ondernemerschap, aangezien het een sterke basis biedt voor een sociaal en professioneel netwerk.

„Zo’n netwerk is inderdaad essentieel in iemands carrière”, zegt De Ruiter. „Ze zeggen niet voor niets ‘Het gaat niet om wat je weet, maar wie je kent’. We hebben echter niet onderzocht of studenten na hun studie daadwerkelijk dat netwerk inzetten om een bedrijf te stichten.” Daarnaast speelt de hoeveelheid beschikbare tijd en geld ook mee, maar dat is eveneens geen factor dat het onderzoek bevestigt.

Prikkelen

Uit een rondgang blijkt dat het merendeel van de studentenverenigingen niet het idee heeft dat deze gedachte onder haar leden heerst. „Wat natuurlijk wel kan meespelen is dat verticale verbanden zoals een dispuut invloed hebben op het solliciteren bij een traditioneel bedrijf, waar vaak ook soortgelijke verhoudingen zijn”, aldus studentenvereniging A.S.V. Dizkartes in Groningen. „Wij hebben het idee hebben dat actief lidmaatschap zoals het deelnemen aan commissie juist de ondernemingsgeest prikkelt.”

Ook de Utrechtse vereniging Biton onderschrijft dat gevoel. „Wij zijn van mening dat het lidmaatschap juist ondersteunend kan werken. Je doet ervaringen op die nuttig zijn in het bedrijfsleven en kan ondernemen binnen een veilige omgeving. Dat studentenverenigingen een slechte kweekvijver zijn voor het starten van een eigen bedrijf, herkennen wij dus niet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Studentenvereniging? Dan start je minder snel zaak
Sluiten